Лучић: Казнити вандале који су оскрнавили православну цркву у Бихаћу

Срна
Лучић: Казнити вандале који су оскрнавили православну цркву у Бихаћу

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић осудио је скрнављење Цркве Вазнесења Господњег која се налази у близини мигрантског кампа у Липи код Бихаћа, те апеловао да надлежне институције пронађу починиоце овог вандализма и адекватно их казне.

Лучић је рекао да вјерске објекте, ма којој вјери припадали, треба поштовати и чувати јер представљају духовност и традицију сваког народа, те да је зато овај вандалски чин напад на духовност Срба.


"Посебно је неумјесно што су неки од медија у Федерацији БиХ скрнављење цркве окарактерисали као исписивање жљубавних порукаж, што је у најмању руку неукусно и увредљиво. О томе ко је и зашто ишарао цркву треба да суд да полиција, а не да се насумично извлаче којекакви закључци", поручио је Лучић у писаној изјави.

Он је подсјетио да је Црква Вазнесења Господњег у Липи, чија је обнова почела 2009. године, до сада скрнављена у више наврата, три пута је проваљено у храм и два пута су полупани прозори, али починиоци нису никада идентификовани.

"У овом мјесту прије рата живјело је стотињак Срба, а данас их је само двоје из породице Гогић, који живе у нехуманим и нељудским условима у 21. вијеку. Немају чак ни струју. Српске куће су порушене, имања запуштена и ниједна кућа никада није обновљена", навео је Лучић.

Он је најавио да ће у наредном периоду посјетити Цркву Вазнесења Господњег у Липи, као и српску повратничку породицу Гогић, како би им у оквиру својих надлежности помогао и пружио моралну подршку.

Црква Вазнесења Господњег, која се налази у близини мигрантског кампа Липа код Бихаћа, јуче је је оскрнављена исписивањем графита, потврдио је Срни портпарол Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Аднан Бегановић.

Бегановић је рекао да је полиција изашла на лице мјеста, наводећи да је на Цркви исписано пет графита црном и плавом бојом.

Он је додао да је надлежно тужилаштво упознато о овом догађају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана