Лучић: Имовина СПЦ у ФБиХ још није враћена

Срна
Лучић: Имовина СПЦ у ФБиХ још није враћена

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Милош Лучић рекао је у интервјуу Срни да до сада у БиХ, нажалост, није ништа урађено да Српској православној цркви /СПЦ/ буде враћена њена имовина, посебно у Сарајеву.


"СПЦ је 2008. године потписала споразум са БиХ и до данас апсолутно ништа није учињено на његовом спровођењу. Није чак формирана ни комисија за спровођење споразума", истакао је Лучић.

Он је додао да је о овом проблему разговорао са Његовим преосвештенством митрополитом дабробосанским Хризостомом и да ускоро очекује од митрополита да достави приједлог чланова комисије у име СПЦ-а, те да се коначно покрену ствари са мртве тачке.

"То је болно питање. Несхватљиво је да се ствари не помјерају са мртве тачке", рекао је Лучић.

Лучић је истакао да се чини да нема воље да се ово питање покрене с мртве тачке и да се бошњачка страна само декларативно залаже за рјешавање овог проблема, док у стварности не чини ништа да се то ријеши.

Лучић је додао да његови претходници који су водили ово министарство нису показали политичку вољу да се споразум реализује.

Имовина Срба у Федерацији БиХ се скрнави, то мора бити заустављено

Наводећи да ни након четврт вијека тензије у БиХ нису спласнуле, Лучић је истакао да се скрнави имовина Срба, те православна гробља и цркве у ФБиХ, нагласивши да институције морају обезбиједити да се ови и слични напади зауставе.

Он је апеловао на све нивое власти у ФБиХ да овај случај пљачкања и скрнављења црве у Блажују буде расвијетљен јер починиоци овог срамног напада још нису пронађени.

"У посљедње вријеме свједоци смо пораста напада на вјерске објекте и углавном се ти инциденти дешавају у ФБиХ, скрнаве се православне цркве и имовина Срба. Посљедњи такав примјер је црква у Блажују која је опљачкана и оскрнављена. Украдени су вриједни црквени предмети, разваљена врата, а пронађени су чак и трагови крви. Црква није имала видео-надзор иако су свештеници то годинама тражили. Тек након посљедњег напада и медијске пажње локалне власти су показале интерес да се то ријеши", рекао је је Лучић.

Истичући да је ово већ ко зна који по реду напад на ову цркву, он је најоштрије осудио тај напад и на све друге нападе на вјерске објекте јер се тиме шаље порука да нису добродошли на својим вјековним огњиштима, да напади на њих остају некажњени и да им тамо нема мјеста.

"Напад на цркву у Блажују је напад на преостале Србе који живе у ФБиХ, напад на њихов идентитет, традицију и духовност", констатовао је Лучић.

Избјеглице још чекају рјешења

Рјешавање питања избјеглих и расељних лица, истакао је Лучић, једно је од "горућих питања" на које је фокусиран како би им били обезбијеђени нормални услови за живот.

"То, прије свега, значи да им се обезбиједи кров над главом. Иако је прошло 25 година од рата, ми и даље имамо велики број лица која нису ријешила свој статус и углавном се ради о социјално најугроженијим категоријама", напоменуо је Лучић.

Изграђено пола од 3.200 стамбених јединица

У оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања избјеглих и расељених лица, Лучић каже да је планирана изградња 3.200 стамбених јединица и да их је до сада већ пола изграђено.

"Програм се завршава 2022. године, а средства за овај програм обезбиједила је ЕУ која је највећи донатор, Влада САД као други највећи донатор и друге земље. Присуствовао сам у Бањалуци и Прњавору свечаној додјели кључева за 62 породице којима је ријешено стамбено питање у оквору овог програма. Ријеч је о моделу социјалног збрињавања јер станови остају у власништву локалних заједница.

У оквиру пројекта жЦЕБ дваж који се проводи у 45 градова БиХ планирано је затварање свих колективних центара и алтеративног смјештаја и изградња 2.611 стамбених јединица. Средства су осигурана из кредита Развојне банке Савјета Европе, а рок за завршетак овог пројекта је 2022. година", прецизирао је Лучић.

Он је подсјетио да је недавно у Козарској Дубици посјетио локацију гдје се гради зграда за избјегла лица и додао да ће она ускоро бити усељена.

"Посјетио сам и локацију у Источном Новом Сарајеву где је предвиђена изградња зграде у оквиру пројекта жЦЕБ дваж. Био сам и у повратничким насељима Улице и Брањево у Зворнику где сам разговорао са повратницима и покушао пронаћи начине како ријешити њихове горуће проблеме", истакао је Лучић.

Он је рекао да је посјетио у општини Угљевик избјегличка насеља Равно поље, као и Сјевер гдје је посебно тешка ситуација јер у два стамбена објекта живе 23 особе углавном старије животне доби.

Лучић је рекао да су му се корисници тог објекта жалили да им је дотрајала фасада и столарија, те истакао да ће у наредном периоду тај њихов проблем бити ријешен.

"У повратничком насељу Равно поље живи 60-так лица, углавном избјеглице, из Сарајева, Кладња и Олова. Рекли су ми да им је најпотребнији асфалтни пут и то ћу врло брзо ријешити", најавио је Лучић.

Он је најавио да ће ускоро бити одржана и прва сједница Комисије за избјеглице и расељена лица БиХ која ће кроз средства којима буде располагала обезбиједити спровођење пројеката за електрификацију, комуналну и социјалну инфраструктуру за ову популацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана