Лоше вријеме негативно утицало на пословање Шума РС

Драгана Орловић
Лоше вријеме негативно утицало на пословање Шума РС

Бањалука - Лоши временски услови негативно су се одразили на процес производње у “Шумама РС”, због чега је то предузеће прво полугодиште ове године завршило у минусу од 2,6 милиона марака.

Наведено је ово у полугодишњем извјештају о пословању “Шума РС” који је разматрао и Надзорни одбор тог предузећа.

- Прву половину године обиљежили су лоши временски услови који су ометали или потпуно обустављали процес производње шумских дрвних сортимената. Из тог разлога је и дошло до подбачаја у извршењу физичког обима производње - наводе у “Шумама РС”, гдје напомињу да је сјеча извршена са 86 одсто од планиране, а реализација у обиму од 80 одсто.

Нагласили су да је у процесу производње било великих проблема, првенствено у прва три мјесеца, и то због високог сњежног покривача, а затим изузетно кишовитог периода у мају.

- Све то је отежавало и поскупљивало производњу шумских дрвних сортимената, јер је проузроковало оштећења тракторских влака и камионских путева - објашњавају у овом предузећу.

Навели су и да им већ дужи низ година проблем представља недостатак радне снаге, што доводи до кашњења у процесу производње, али и неквалитетно изведених радова.

Како би санирали губитке, одмах се приступило, како истичу, успостављању финансијске стабилности кроз израду Програма производно-финансијске консолидације, с мјерама које морају бити предузете у идућем периоду.

- Свим директорима организационих дијелова који су исказали губитак у пословању наложено је да констатоване проблеме отклоне, ускладе приходе и расходе са планираним и до краја године остваре позитиван финансијски резултат - поручили су из “Шума РС”.

У овом предузећу наводе да до краја године, али и већ за девет мјесеци, на основу остварене сортиментне структуре и просјечних цијена шумских дрвних сортимената, очекују позитиван резултат и већу добит од планиране.

У “Шумама РС” су истакли и да је Надзорни одбор наложио управи предузећа да изврши реализацију свих закључака и додијељених одговорности, као и датума извршења дефинисаних извјештајем.

- Надзорни одбор ће по завршетку трећег квартала ове године разматрати извршење и реализацију закључака, као и финансијско стање, а с циљем побољшања резултата пословања до краја текуће године - навели су у “Шумама РС”.

Пословање у прошлој години

Предузеће “Шуме Републике Српске” остварило је током прошле године добит од 4,7 милиона марака.

- Позитиван резултат имала су 22 организациона дијела, док је девет пословало негативно - подаци су овог предузећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана