Локални функционери јуришају на републички парламент

Ведрана Кулага Симић
Локални функционери јуришају на републички парламент

БАЊАЛУКА - Уз актуелне посланике и министре, изборне листе за републички парламент препуне су одборника из локалних скупштина, начелника и градоначелника који ће у октобру поново од суграђана тражити глас иако ће већина, према досадашњим искуствима, ако изборе мандат, препустити га својим партијским колегама.

Подаци указују да чак 31 политичка партија и коалиција жели да има своје представнике у будућем сазиву законодавне власти у Српској. На њиховим листама, које је овјерила Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, за учешће на изборима је 1.439 кандидата који ће 2. октобра тражити своју шансу за улазак у Народну скупштину гдје, с друге стране, има мјеста з само њих 83.

То значи да за једну позицију у просјеку има 17 кандидата, а међу њима је велики број политичара који већ обављају важне послове у општинама и градовима у Републици Српској.

Један од примјера који то најбоље осликава је изборна јединица три у којој су Бањалука, Челинац, Источни Дрвар, Рибник, Мркоњић Град, Петровац (Дринић) те Језеро, Кнежево, Котор Варош, Шипово и Купрес РС, која даје 12 посланика у Скупштину. Анализа кандидатских листа показује да су махом попуњене посланицима и одборницима, чему у прилог свједочи податак да је готово трећина актуелних одборника у бањалучкој Скупштини на списку оних који желе да буду будући посланици.

На листама су, између осталих, кадрови СНСД-а у бањалучкој Скупштини Боривој Обрадовић, Невена Тодоровић, Младен Илић, Сњежана Кутлешић - Стевић, Ненад Грбић, затим градоначелник Драшко Станивуковић и Милко Грмуша у име ПДП-а, те Саша Кондић, Милан Милаковић и Дарко Милошевић као функционери СПС-а, на чијем челу је Горан Селак, али и Велибор Станић, одборник Социјалистичке партије чији је предсједник Петар Ђокић.  

Слична слика је и у осталих осам изборних јединица јер су и у остатку Српске, на приједлог локалних одбора, а уз подршку врха странке, прилику да им се имена нађу и на листама за опште изборе добили махом градски и општински функционери.

Социолог и политички аналитичар Драго Вуковић истиче за “Глас” да и овај изборни циклус потврђује својеврсни феномен кризе политичког персоналитета те да је јасно да нема промјена у кадровској политици.

- Критикујемо комунизам јер су један број људи од почетка до краја радног вијека држали у политици, а данас имамо слично, у горој варијанти. Нема квалитетне кадровске политике која доводи до регрутације и промовисања нових људи, лидера, посебно младих - истакао је Вуковић.

Чињеница да се локални функционери кандидују за опште изборе док су и на позицијама за које су већ изгласани, јасан је индикатор.

- Одборници и градоначелници су ту јер руководство странака процјењује да би повукли више гласова. Није спорно да се кандидују за републичке, посланичке позиције, али је проблем што 99 одсто њих неће, ако успију да освоје довољно гласова за мандат у Скупштини, напустити начелничка ни градоначелничка мјеста - сматра Вуковић.

То је, према његовој оцјени, лоша ствар.

- Драшко Станивуковић је, на примјер, направио политичку револуцију у Бањалуци. И он је носилац листе. Свјесно се ишло на то да он буде тај, а не Бранислав Бореновић који је потрошени политичар. Слично је у Бијељини, гдје је градоначелник Љубиша Петровић носилац листе. Мислим да би било политички продуктивно да изабрани, ако прођу за посланике, онда и буду посланици, а да њих наслиједе други на локалним позицијама - закључио је Вуковић. 

Министри

На страначким листама, конкретно у бањалучкој регији, налази се и доста посланика који желе нови мандат, почевши од предсједника НСРС Недељка Чубриловића. Партије су кандидовале и своје кадрове у Влади Српске, односно министре Алена Шеранића, Бориса Пашалића и Наталију Тривић за будуће народне посланике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана