Љубић: Нисмо одустали од трећег ентитета, али сада није моменат

Срна
Foto: Фена

САРАЈЕВО - Предсједник Главног савјета Хрватског народног сабора (ХНС) Божо Љубић изјавио је да се није одустало од закључка ХНС-а из прошле године о формирању трећег ентитета у БиХ, али да сада није моменат за то.

Љубић истиче да је спас за БиХ поштивање начела конститутивности три народа.

“Конститутивност народа је основно начело БиХ. Било какви договори у будућности морају поштивати то начело. Ако се конститутивни народи договоре да буде два, три, четири или се потпуно укину ентитети, онда конститутивност треба бити у центру ако држава жели бити стабилна”, рекао је Љубић за Н1.

Ако се некада отвори политичка клима за нову територијалну административну јединицу земље, каже ЛЈубић, то неће бити једнострани акти већ договорени аранжмани државотворних политичких субјеката БиХ.

ЛЈубић додаје да у овом моменту нема кредибилних партнера да се разговара о било каквој прекомпозицији БиХ у правцу трећег, четвртог, петог ентитета, али нема ни кредибилних партнера нити да се БиХ прекомпонује у унитарну централистичку државу.

Он је навео да алтернатива консоцијативној демократији није грађанска држава, већ дисолуција и распад, те навео примјер бившу Југославију и Кипар.

ЛЈубић је поручио да без преузимања одговорности домаћих партнера БиХ не може даље у европске интеграције.

Он је оцијенио да пресуда Европског суда за људска права у случају “Ковачевић” не представља никакву правну ни политичку новину, већ рециклажу претходних пресуда.

ЛЈубић је рекао да је та одлука дубоко политички компромитована јер је у њој учествовао судија Фарис Вехабовић, и није проводива без демонтаже Дејтонског мировног споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана