Лион нова нада за један прелаз у Градишци

Маријана Миљић Бјеловук
Лион нова нада за један прелаз у Градишци

БАЊАЛУКА - На састанку министара земаља у сливу ријеке Саве, који би требало да буде одржан крајем мјесеца у француском граду Лиону, представници БиХ настојаће да са надлежнима из Хрватске потпишу документ који би дефинисао да у Градишци, код моста преко Саве, буде један интегрисани гранични прелаз.

Ова тема, односно потписивање изјаве у вези са једним прелазом код моста преко Саве, а који спаја БиХ и Хрватску, требало је да буде и на дневном реду министарског састанка који је одржан почетком јуна у Тирани.

- Међутим, на том састанку није се појавио министар мора, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске Олег Батковић, који је био кључан у вези са потписивањем тог документа. То су ствари између БиХ и Хрватске, тако да на ту тему тада нисмо ништа могли да урадимо - рекао је "Гласу Српске" министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић.

Нагласио је да је од 28. до 30. јуна у Лиону заказан министарски састанак земаља у сливу ријеке Дунав.

- Због тога смо покренули иницијативу да тада у Француској једна од тема буде и гранични прелаз у Градишци. Покушаћемо да у билатералним сусретима ријешимо ово питање, односно да потпишемо ту заједничку изјаву која би била први документ између двије земље, а у вези са иницијативом која се односи на то да у Градишци буде један интегрисани гранични прелаз - навео је Митровић, додајући да је иницијатива за изградњу интегрисаног граничног прелаза покренута још лани на министарском састанку Транспортне заједнице у Љубљани.

Он је нагласио да би то била најбоља опција и најбрже рјешење.

- Ако будемо чекали да сусједна страна изгради тај објекат и на својој страни, саобраћај ни за још четири године неће кренути том новом трасом - додао је Митровић. Наводи и да досадашње изјаве иду у том смјеру да су све стране спремне да дају подршку да код новог моста буде један гранични прелаз и то на страни БиХ, гдје је инфраструктура већ подигнута.

Из Министарства мора, саобраћаја и инфраструктуре Хрватске нисмо добили одговоре на питање да ли су сагласни са приједлозима из БиХ или су, пак, за неку другу опцију. 

Прича о градњи моста код Градишке почела је још 2004. године, али је тек након вишегодишњих блокада реализација ове инвестиције кренула 2019. године. Градња је завршена крајем маја, а додатна документација за пуштање у промет биће завршена до краја јула. Ипак, возила ће преко новог моста тек за око двије године или нешто мање, колико је предвиђено за завршетак везне саобраћајнице из Хрватске.

Процијењена вриједност градње моста на ријеци Сави износи 19,54 милиона евра. За овај пројекат одобрен је и грант Европске комисије путем Инвестиционог оквира за западни Балкан у износу од 6,8 милиона евра.

Завршетак радова

Вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Слободан Станаревић изјавио је да ће сљедеће седмице бити озваничен завршетак радова на мосту преко Саве код Градишке.

Он је нагласио да је на хрватској страни почела изградња брзог пута до петље у Окучанима, који треба да буде завршен у наредне двије године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана