Лидери опозиције у РС: Одлука ЦИК-а оправдана

Срна
Лидери опозиције у РС: Одлука ЦИК-а оправдана

ДОБОЈ - Одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ да у Добоју буду поновљени избори због, како тврде, уочених изборних нерегуларности, је оправдана, заједнички је став предсједника СДС-а Мирка Шаровића, ПДП-а Бранислава Бореновића, ДНС-а Ненада Нешића и представника Народног покрета "Бањалука зове" Мирослава Боројевића.

Шаровић је на конференцији за новинаре у Добоју позвао грађане да изађу на поновљене изборе и опредијеле се за кога желе.

Он је мишљења да случај Сребреница и Добој нису повезани, али да се, како каже, мора санкционисати "гдје год да се крало".

Одговарајући на питања новинара, Шаровић је рекао да члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина, која је током мандата у Савјету министара била његов савјетник, није члан СДС-а.

Бореновић сматра да је одлука ЦИК-а логична, оправдана и храбра, а коментаришући одлуку ЦИК-а о поништавању избора у Сребреници, он каже да је одлука донесена и да треба сачекати правоснажност.

Нешић каже да није у потпуности задовољан одлуком ЦИК-а, те да је требало расписати нове изборе.

Он је изразио очекивање да ће на поновљеним изборима добојски СНСД изгубити.

Боројевић је рекао да је у Добоју "направљен прилаз демократији" и да очекује да ће на поновљеним изборима бити санкционисани сви.

"Ту мислим и на људе с моје лијеве и десне стране /Шаровића, Бореновића и Нешића/ који су крали на изборима у протеклих 30 година", рекао је Боројевић.

Централна изборна комисија БиХ данас је донијела одлуку о поништавању избора у Сребреници и Добоју, који су одржани 15. новембра.

ЦИК је донио одлуку о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница за ниво начелника и Скупштине општине.

Избори су поништени и на 89 редовних бирачких мјеста у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.

"За" је гласало шест чланова ЦИК-а, а један је био против.

Представници добојских одбора ПДП-а, ДНС-а, СДС-а, Народног покрета "Бањалука зове" и СП-а су 17. новембра, због, како наводе, уочених изборних неправилности, потписали заједнички захтјев о понављању локалних избора у овом граду, који је достављен ЦИК-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана