Лидер СНСД-а: Шаровић на челу комисија ОБА био би опасност за Српску

Срна
Лидер СНСД-а: Шаровић на челу комисија ОБА био би опасност за Српску

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да би било опасно за Републику Српску да је на чело Заједничке комисије Парламента БиХ за контролу рада Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ изабран Мирко Шаровић из СДС, који је, како каже, имао прилику да управља обавјештајним ресурсима и није ништа учинио.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци изјавио да Српска има своје представнике у тој комисији.

- Наш мотив је био да је боље да се именује Нермин Никшић из СДП-а који ће тамо у точкове убацивати разне клипове него да имамо Шаровића који је сервилан СДА и садашњој обавјештајној структури - нагласио је Додик.

Он је навео да та комисија већ двије године не функционише, те да је ОБА ресурс који не може добити пролазну оцјену.

Лидер СНСД-а је рекао да представници Српске не споре да на челу ОБА буде Бошњак, те да је јасно да на челу Агенције за истраге и заштиту (СИПА) треба да буде Србин.

"Сада Бошњаци то блокирају, јер желе да добију мјесто директора ОБА што није спорно, али иза тога је, иако још нисмо добили конкретно име, очигледно њихов захтјев да то буде Осман Мехмедагић Осмица. Наравно, тај би приједлог ишао на Комисију за контролу рада ОБА, гдје је важна улога предсједника и да је то Шаровић, онда не би било проблема. Али пошто је сада предсједник неко други, видјећемо како ће се све одвијати - појаснио је Додик.

Он је рекао да је на нивоу БиХ потребан приступ да одређене позиције неприкосновено припадају конститутивним народима.

- Као што не желимо да наш приједлог оспоравају Бошњаци и Хрвати, ни ми нећемо оспоравати њихове приједлоге. Ипак, кандидати морају да испуне законске критеријуме, имају адекватне дипломе и о томе се не може дискутовати - истакао је Додик и додао да ће Српска имати одговор ако Мехмедагић буде кандидат за руководећег човјека ОБА.
Он је нагласио да представници Српске нису били задовољни одређеним српским кадром који у протеклом периоду није радио у републичком интересу, наводећи примјер чињеницу да нису реаговали када је ОБА оперативно пратила руководства Србије и Српске.

Шарвић је истакао да су именовање руководства СИПА и ОБА посљедње су карике које недостају за апсолутни политички утицај владајуће коалиције на правосуђе БиХ, које је ионако у катастрофалном стању.

Шаровић сматра да је избор директора СИПА требао бити завршен у редовној процедури и у року - док је Перица Станић био прворангирани на листи кандидата.

Он сматра и да је новоизабрани Савјет министара лоше почео мандат у, како је рекао, крњем саставу, без оптимизма и потенцијала.
Шаровић сматра да Савјет министара не иде путем реформи и рјешавања нагомиланих социо-економских проблема, него се "само бави кадровским питањима и подјелом територија, односно министарских ресора и директорских позиција".

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана