Лични подаци грађана сервирани на тацни

Ведрана Кулага
Лични подаци грађана сервирани на тацни

Сарајево - Заштита личних података у БиХ није на задовољавајућем нивоу, чему у прилог свједоче и бројни приговори које су становници широм земље лани уложили као реакцију на потезе службеника и других особа због откривања важних података.

Приговор надлежним институцијама може поднијети свако ко сазна или посумња да су злоупотријебљени његови лични подаци, а таквих је на адресу Агенције за заштиту личних података БиХ од јануара до краја децембра прошле године стигло готово 100.

Примјери из праксе побројани су у њиховим извјештају о раду у 2017. години, а један од занимљивих случајева забиљежен је

у Босанској Крупи, гдје је једна пацијенткиња поднијела приговор против запослених у Дому здравља јер су њен здравствени картон дали њеном супругу, који је податке из њега искористио у бракоразводној парници.

Приговор супруге је усвојен као основан, а у тој здравственој установи су свој потез оцијенили као устаљену праксу. Навели су да су на писмени захтјев физичког лица за подизање картона за себе и супружника, истом дали и картон супруге ради пресељења у иностранство.

- Након извјесног времена, тај подносилац захтјева је вратио здравствене картоне образлажући да су се предомислили и одустали од пресељења - пише у извјештају.

Као основан оцијењен је и приговор који је услиједио након што су у сарајевској “Електропривреди” од клијента затражили копију цијелог купопродајног уговора приликом промјене потрошача струје, што је клијент сматрао крајње непотребним, а то су и надлежни потврдили.

У праву је био и један брачни пар који је покренуо поступак против МУП-а Унско-санског кантона. Супруга је, наиме, запримила позив ради изрицања забране управљања возилом, а у њему је, осим навођења њених личних података, наведено и то болдованим словима и у загради да је “супруга име и презиме командира полицијске станице...”, што је пар оцијенио мијешањем у приватни живот.

У изјашњењу министарства је наведено да су препорученом поштом послали нековертирани позив на пријављену адресу пребивалишта, али је враћен јер лице није пронађено на тој адреси, уз констатацију чија је супруга.

Оправдан је био и приговор полазника курса страног језика у Бањалуци који су се пожалили због аудио и видео надзора у просторијама гдје су одржавани часови, као и узимања копије личне карте и матичног броја, што су “прозвани” правдали ријечима да желе да спријече могућу крађу књига и уговарање часова између полазника и предавача.

Службе су процијениле да је основан и приговор у коме се подносилац жалио на тражење овјерене копије личне карте на конкурсу за избор правобраниоца и замјеника правобраниоца у РС, а Министарству правде РС је наложено да уништи прикупљене овјерене копије.

Усвојен и приговор који се односио на евидентирање броја личне карте купаца приликом продаје артикала по сниженој цијени и то у једној апотеци. И њима је наложено да избришу бројеве личних карата.

Један од приговора, који је био основан, односио се на потез МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона због достављања личних података послодавцу.

Осим поступања по пријавама грађана, инспектори су лани имали и редовне и ванредне контроле које су показале да на терену постоји доста злоупотреба.

- Када је у питању заштита личних података, нисмо задовољни стањем ни напретком. Умјесто да се убрзано ради на унапређењу заштите личних података, као што је случај у земљама ЕУ и онима које су на путу ка томе, код нас је дошло до застоја - истакао је директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић.

За већину контролисаних субјеката из јавног сектора, каже, обавезе из закона су само пука формалност, без тенденције да буду примијењене у пракси на прави и дјелотворан начин.

Нови закон

Интерресорна радна група за израду нацрта закона о заштити личних података у БиХ добила је зелено свјетло за почетак рада, а то је припрема акта који ће пратити нове европске директиве у тој области. Примјена нових правила ЕУ почела је 25. маја 2018. године, а чланови радне групе имају 60 дана да припреме нацрт закона о заштити личних података.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана