Хуманитарним летом из Москве сутра стижу грађани Српске и Србије

Срна
Хуманитарним летом из Москве сутра стижу грађани Српске и Србије

БЕОГРАД - Са Аеродорома "Никола Тесла" у Београду сутра би требало да буде организован хуманитарни лет за Москву, којим ће се у БиХ вратити њени грађани који су се у вријеме пандемије вирусом корона затекли у Руској Федерацији, а изразили су жељу да се врате кући.

-Кабинету српског члана Предсједништва БиХ Милораду Додику обратили су се за помоћ држављани Републике Српске и БиХ, највећим дијелом студенти који студирају у Русији и њихови родитељи, да им се омогући повратак кући с обзиром на то да нема комерцијалних летова из Руске Федерације - речено је у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Из кабинета су нагласили да је Влада Републике Српске на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ обезбиједила хуманитарни лет на релацији Београд - Бањалука - Москва и Москва - Београд - Бањалука.

- Ријеч је око 70-ак држављана Републике Српске и БиХ, а остатак слободних мјеста биће уступљен држављанима Србије које је пандемија затекла у Руској Федерацији - појаснили су из кабинета српског члана Предсједништва.

Према њиховим ријечима, лет за Москву биће попуњен држављанима Русије који се налазе у БиХ и Србији, а желе да се врате својим кућама, што је организовано у сарадњи са амбасадама Русије у БиХ и Србији.
За реализацију овог хуманитарног лета у току дана очекује се још неопходна дозвола Савјета министара.

Авионом "Ер Србије", који је изнајмила Влада Републике Српске да би обезбиједила повратак својих грађана из Русије, долетјеће и одређени број држављана Србије, потврђено је "Политици" у Амбасади Србије у Москви. У тексту се наводи да се за сутрашњи лет Москва-Бањалука–Београд пријавио одређени број студената из Србије, али да је за сада неизвјесно колико ће се академаца наћи у авиону јер се списак путника одређује према приоритетима.

- Од 144 мјеста у авиону, Влада Републике Српске нам је дала могућност да користимо 65 места за грађане Србије. Будући да то није лет у организацији Владе Србије, ми не можемо да тражимо више од тога. Тих 65 места ће бити попуњавано по приоритетима по којим се прво укрцавају мала деца без пратње родитеља са одређеним старатељем, мајке са малом децом, труднице, ученици и тек онда студенти - наглашено је у Амбасади.

Из Амбасаде су појаснили да су приоритети одређени упутством Министарства спољних послова Србије.

Наведено је да је конзуларно одјељење Амбасаде Србије у Москви у свакодневном контакту са око 200 српских држављана који су и даље широм Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана