Лешанте: Уставни суд БиХ ради на спровођењу бошњачке политичке агенде

ГС
Лешанте: Уставни суд БиХ ради на спровођењу бошњачке политичке агенде

БРИСЕЛ – Уставни суд БиХ, у којем троје страних судија раде руку под руку са двоје бошњачких судија и непрестано прегласавају Србе и Хрвате, ради на спровођењу бошњачке политичке агенде, кршећи Анекс 4 Дејтонског мировног споразума.

Рекла је то за магазин "Печат" РТРС-а француски посланик у Европском парламенту Жили Лешанте која је упутила Приједлог резолуције о реформи Уставног суда БиХ за престанак мандата страним судијама предсједнику Европског парламента на одлучивање и даљу процедуру.

Она је нагласила да очекује покретање дебате о тој институцији која је, каже, "врло спорна у БиХ".

Како сазнаје РТРС, припремљено је и посланичко питање Европској служби за спољне послове и високом представнику ЕУ Жозефу Борелу у вези са Косовом и Метохијом.

- С обзиром на то да је ЕУ водила дијалог између Србије и Космета од 2001.године, да ли високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику сматра да је прикладно да се о истом статусу разговара и о питању Републике Српске?" – гласи ово питање.

Она је предложила реформу суда тако што ће их замијенити судије из БиХ, с обзиром на "недостатак непристраности међународних судија".

Такође, тражи да предсједник Европског парламента ову резолуцију прослиједи Предсједништву БиХ, Канцеларији високог представника у БиХ, Савјету и Европској комисији.

Како је саопштено из Европског парламента, Лешанте у преамбули резолуције наглашава да Устав БиХ, који је произишао из Дејтонског споразума (склопљеног 1995.) предвиђа успостављање Уставног суда састављеног од девет чланова, од којих четворицу бира Федерација БиХ (два Хрвата и два Бошњака), двојицу именује Република Српска, док су три члана страни држављани, које именује предсједник Европског суда за људска права.

- Те међународне судије су се, кршећи начело непристраности, често приклањали на страну бошњачких судија, при чему су српске и хрватске судије постајале мањина, те су тако доносили одлуке на темељу више политичких него правних критеријума, посебно на штету Републике Српске и њене аутономије - пише Лешанте у резолуцији.

Као примјер наводи одлуку Уставног суда БиХ о власништву над пољопривредним земљиштем Републике Српске, која "представља кршење Устава, јер се њоме де факто одузима 3,5 одсто њене територије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана