Лес: Санкције неће ријешити проблем који постоји у БиХ

Срна
Лес: Санкције неће ријешити проблем који постоји у БиХ

БЕОГРАД- Професор на Универзитету Кембриџ Тимоти Лес изјавио је да санкције неће ријешити проблем који постоји у БиХ, а то је да Срби и Хрвати не желе да буду дио овакве БиХ.

"Санкције ће вјероватно појачати осјећај несигурности који Срби имају и продубиће постојећи проблем", рекао је Лес.

Он каже да ће Срби и Хрвати прихватити БиХ само ако имају право на сопствено одлучивање.

Лес истиче да Бошњаци одуговлаче преговоре о Изборном закону БиХ, јер изборну реформу сматрају пријетњом за њихове фундаменталне и националне интересе.

Он не вјерује да постоји шанса за рјешење и да то креира неизвјесност по питању развоја политичке ситуације у БиХ имајући у виду да политички представници Хрвата у БиХ пријете и могућим бојкотом избора ако не дође до изборне реформе.

"То ће потенцијално покренути паралелну кризу, осим ове која постоји, а тиче се статуса Срба", рекао је Лес у интервјуу за Телевизију Тањуг.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Лес каже да је скептичан да ће то питање бити ријешено јер САД и ЕУ због своје стратешке позиције на Балкану желе да Србија призна Косово.

У вези са развојем ситуације у Црној Гори, Лес је рекао да је тешко прогнозирати било шта, али да мисли да ће доћи до пада Владе у Подгорици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана