Лажне вијести крила за ширење рaзних прича и теорија завјера

Небојша Томашевић
Лажне вијести крила за ширење рaзних прича и теорија завјера

Глобализам и развој интернета допринијели су страховитом ширењу лажних вијести на чијим “крилима” се брзо преносе разне теорије завјере којима немаштина, али и необразованост стварају плодно тло за опстанак.

Познати амерички историчар науке и оснивач Друштва скептичара Мајкл Шермер у својим радовима истиче да људи траже познате шеме и значење у бесмисленом хаосу информација.

Шермер сматра да недовољна информисаност или тежња да се иде “линијом мањег отпора” за резултат имају вјеровање у “теорије завјера”.

Социолог Јадранка Половић из Хрватске за “Глас Српске” каже да теорије завјере не настају због незнања.

- Погрешне информације или “фејк њуз” су увијек тенденциозне, са довољном дозом увјерења да их људи с разлогом разматрају. Присјетимо се ширења вијести о постојању вјештица у САД у колонијалном Масачусетсу. Испоставило се да су се такве ствари дешавале због немаштине, глади и избјеглица - казала је Половићева.

Наглашава је да би се данас могла повући паралела  између избјеглица из ратом захваћених подручја Леванта у односу на вријеме лова на вјештице у САД.

Говорећи о теоријама завјере на Балкану, каже да је простор бивше Југославије мјесто на коме је спровођен геополитички експеримент који дјелује као теорија завјере.

- Постјугословенски простор је уситњен, изњедрио је слабе државе, потпуно зависне од спољних актера. Нестабилност региона произлази из сукобљених интереса великих сила које политиком “дивиде ет импера” подржавају стање перманентних етничких и вјерских нетрпељивости у регији. Геополитичко супарништво спољних актера, потпомогнуто “домаћим” споровима, на простору региона стварају запаљиву комбинацију која онемогућава економску и политичку, тиме и безбједносну стабилизацију региона - нагласила је Половићева.

Само неке од теорија завјера које су пустиле коријење су оне о постојању програма запрашивања становништва хемикалијама, такозвани “кемтрејлси”, контроли климе, постојању глобалне хегемоније зване “нови свјетски поредак” која нам не дозвољава да напредујемо.

Једна од “теорија завјере” која је се изненада појавила и још се препричава настала је за вријеме одигравања Свјетског првенства у фудбалу у Русији 2018. године. Док је у јуну и јулу те године у региону падала киша, на сјеверу Европе и у Русији забиљежене су температуре изнад 22 степена Целзијуса и сунчано вријеме.

Проширила се прича да Руси контролишу временске прилике и да “навлаче” сунце код себе за вријеме првенства. Ова теорија је почела у кафанским разговорима и коментарима на друштвеним мрежама, као шала, али средином првенства добила је озбиљније размјере и људи су је озбиљно схватили. Неке од теорија завјере омиљених на Балкану су и то да иза атентата на куле близнакиње у Њујорку 11. септембра 2001. стоји америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА), а да је Ангела Меркел заправо кћерка Адолфа Хитлера.

Међу онима које круже и данас је тврдња да су избјеглице из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и других земаља “свјесно послате” на наше просторе како би се измијенила демографска слика и састав становништва.

Према истраживањима о теоријама завјере у БиХ које су спровели и објавили Владимир Турјачанин, Срђан Пухало и Душка Шаин, већина људи вјерује у теорије завјере.

- Скоро сваки испитаник вјерује у бар једну теорију завјере, од 24 које су им понуђене. Двије трећине испитаних вјерује да је приватизација резултат спреге мафије и државних структура и оних који вјерују да велике корпорације раде на уништавању интереса малих тржишта широм свијета. Незнатно мањи је проценат испитаника који сматрају да велике фармацеутске фирме намјерно шире разне болести како би повећале продају лијекова, да је судбина народа и држава на Балкану резултат закулисних игара империјалистичких сила, те да је бивша Југославија уништена да би капитализам замијенио социјалистичко уређење - наводи се у књизи “Теорије завјера у БиХ” која је објављена 2018. године.

Социолог Јадранка Половић каже да такве теорије уопште није тешко препознати.

- Тврдње из теорија завјере данас нису релевантне, сутра то могу бити. Ко зна? Грета Тунберг као особа године по избору магазина “Тајм”, за мене је школски примјер теорије завјере на дјелу -  казала је Половићева.

 

Вакцинација

Теорије завјере могу имати врло штетне посљедице, јер код оних који им повјерују стварају неоправдан страх заснован на неистинитим тврдњама, који може утицати на доношење важних одлука у животу. Један од таквих примјера су посљедице ширења теорије завјере о штетном дјеловању вакцина, које су се појавиле у протеклих двадесетак година. Њихова популаризација од стране јавних личности и онлајн медија допринијела је паду стопе имунизације у неколико држава и појављивању епидемија заразних болести које су биле готово искоријењене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана