Лазић: Светска културна баштина у Турској сравњена са земљом

Танјуг
Лазић: Светска културна баштина у Турској сравњена са земљом

ГАЗИАНТЕП - Предсједник Удружења "Адлигат" Виктор Лазић са југоистока Турске јавља за Танјуг да је земљотрес, поред великих људских жртава, направио трајну и ненадокнадиву штету на свјетски важним културно-историјским споменицима те области.

Лазић је јавио да су у граду Газиантепу сравњене са земљом источне, јужне и југоисточне куле тврђаве коју су први користили још древни Хетити, претворили у право утврђење Римљани, а обновио цар Јустинијан у шестом столећу.

-Камене зидине претвориле су се у прах и расуле по улицама. Један потпорни зид је у потпуности урушен, а широм остатака моћне тврђаве видљиве су пукотине - рекао је Лазић, челник "Адлигата", удружења за културу, умјетност и међународну сарадњу, као и директор Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности.

Према његовим ријечима, веома значајна Нова џамија у граду Малатаја је изгубила свој кров и већи дио зидова, а здање је било скоро сравњено са земљом у потресу 1894. док је била значајно оштећена у помјерању тла 1964. године.

На југоистоку Турске уведено је тромјесечно ванредно стање, а Лазић напомиње да је наређено и затварање свих музеја, чији стручњаци прегледају експонате и утврђују насталу штету.

-Штета је настала не само у музејима, већ и на више стотина историјски значајних локалитета, од градова и утвђења древних Хетита и Римљана, до новијих, али уметнички и историјски такође изузетно значајних џамија и више векова старих трагова изузетног муслиманског уметничког умећа - навео је Лазић.

Предио погођен потресима спада у Горњу Месопотамију, између ријека Еуфрата и Тигра који извиру у Турској, гдје су трагове оставиле цивилизације древних Хетита, Асирије, старих Грка  и Римљана, као и Јермена, Селџука и Османлија.

Оставили су значајне остатке материјалне културе, културно-историјске споменике огромног значаја, често и под заштитом Унеска.

Лазић је оцијенио да ће бити потребно више мјесеци да експерти обиђу све локалитете, прегледају предмете и утврде тачну штету, и тек тад ће бити јасно са коликом катастрофом се суочавамо.

-Будуће генерације су изгубиле драгоцен, ненадокнадив траг развоја људске цивилизације и уметности. Зато сам убеђен да ће будуће генерације памтити овај догађај као катастрофу не само људских живота, већ светске културе - додао је Лазић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана