Лазић: Обуставити финансирање и сарадњу са институтом за нестала лица БиХ

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и институција које учествују у процесу тражења несталих траже да се обустави финансирање и сарадња институција Републике Српске са Институтом за нестала лица БиХ до рјешења његовог статуса, реформисања, те избора новог Управног одбора и Колегијума директора.

Након састанка представника ових организација и институција са представницима власти Републике Српске, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да су незадовољни избором новог Колегијума директора Института за нестала лица БиХ.

"Захтијевамо од Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара да без одлагања покрене иницијативу за стављање ван снаге одлуке нелегалног привременог Управног одбора Института и поништавање конкурса за избор и именовање Колегијума директора", рекао је Лазић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да ће о закључцима са данашњег састанка информисати предсједника и премијера Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ, предсједника Народне скупштине Српске и предсједавајућег Савјета министара од којим ће тражити помоћ за успостављање легалне управљачке структуре Института.

Лазић је рекао да Република Српска још потражује 1.652 погинула српска борца и цивила у протеклом рату. Он је навео да је Институт за нестала лица БиХ од свог оснивања 2008. године идентификовао посмртне остатке само 260 Срба, додајући да је ријеч о тијелима која су се налазила у три спомен костурнице у Републици Српској.

"У овој години за осам мјесеци Институт је пронашао посмртне остатке само четири лица српске националности. То су крајње поражавајући подаци о раду ове институције у погледу тражења српских жртава рата", закључио је Лазић.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ одлучио је прошле седмице да ће нови Колегијум директора Института сачињавати Никола Перишић, Марко Јуришић и Мујо Хаџиомеровић.

Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница, рекао је раније да је "Амор Машовић добио мјесто савјетника код Марка Јуришића, што показује да ће он поново из сјенке да руководи Иниститутом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана