Лазар Продановић, делегат српског народа у Дому народа Парламента БиХ: Најбоље рјешење договор без странаца

Ведрана Кулага Симић
Лазар Продановић, делегат српског народа у Дому народа Парламента БиХ: Најбоље рјешење договор без странаца

Домаћи лидери би требало да искористе ову годину, у којој нема избора и постигну консензус о измјенама у изборном законодавству, јер је најбоље да се сами договоримо, а не да се странци мијешају са стране.

Истакао је то за “Глас Српске” делегат из реда српског народа у Парламенту БиХ Лазар Продановић (СНСД), који је годинама био члан радних група које су формиране с циљем постизања консензуса о измјенама Изборног закона БиХ.

Те измјене су једна у низу на списку обавеза које стоје пред БиХ и на њеном путу ка чланству Европској унији, а Продановић истиче да има доста посла те да је воља кључни фактор за готово све задатке.

- Још није било разговора о формирању нове интерресорне или неке друге радне групе у Парламенту БиХ, јер је након избора била једна, односно двије сједнице. Очекујем то, јер се стално говори о томе. Било би веома добро да те активности почну што прије. Имамо још крупних питања, међу којима је и имплементација пресуде у предмету “Сејдић и Финци” и о томе прво треба да буде политичке сагласности. Ако постоји спремност, све је могуће. У супротном, имаћемо само, условно речено, конфронтације - истакао је Продановић.

ГЛАС: Ко треба да иницира формирање нове комисије? Парламент, Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ или неко трећи?

ПРОДАНОВИЋ: У комисијама су, до сада, била по три представника из оба дома Парламента БиХ те по три члана из Централне изборне комисије и Савјета министара. Иницијативе су у принципу долазиле након завршених избора, Централна изборна комисија је обавјештавала Парламент о томе и у оквиру расправа о овој проблематици приступало се томе. Може се и ЦИК обратити Парламенту, али мислим да би најпаметније било да Парламент овај процес, у неком смислу убрза.

ГЛАС: Да ли има довољно политичке воље за измјене Изборног закона, јер су стално неке друге приче у првом плану?

ПРОДАНОВИЋ: Сви су свјесни да то треба радити. И они који су своје представнике инкорпорирали у ЦИК и они који сматрају да је то незаконито. То подразумијева озбиљну анализу мандата општинских изборних комисија и ЦИК-а те низ других питања од техничких до суштинских. Једно од првих је уједначавање вриједности гласа у изборним јединицама, затим ту је прича о бирачким односима и тако даље. О томе се стално говори и то не треба радити пет до дванаест.

ГЛАС: Да ли је претходна радна група оставила нешто незавршено што би требало да буде приоритет?

ПРОДАНОВИЋ: Радили смо на питањима која се тичу бирачких одбора, а мора се пажња посветити и лажном заступању представника фиктивних политичких субјеката у тим одборима. То питање се може лако ријешити. Између осталог мјеста у бирачким одборима не може имати онај ко у тој изборној јединици или њеном дијелу нема кандидата.

ГЛАС: Шта би се тиме постигло?

ПРОДАНОВИЋ: Спријечиле би се бројне манипулације о куповини мјеста у бирачким одборима и то да имамо ситуацију да те одборе представљају само представници једне политичке партије или у највећем дијелу. Важно је и питање које се тиче евентуалног преферирања кандидата, а то се може спријечити бројањем и скенирањем листића на лицу мјеста.

ГЛАС: Да ли то значи враћање приче о увођењу нових технологија у изборни процес?

ПРОДАНОВИЋ: О свему треба разговарати. Не сматрам да би електронско гласање имало ефекта у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана