Лазански: Једино Додик може да одржи РС

Срна
Лазански: Једино Додик може да одржи РС

Београд - Политички аналитичар Мирослав Лазански рекао је да је актуелни предсједник РС Милорад Додик једини политичар који може да обезбиједи будућност РС и њен опстанак.

"Без Милорада Додика на челу, ви губите Републику Српску. Није то само моје мишљење, то је мишљење врло угледних западних аналитичара, да не кажем и обавјештајних служби. Он је једини политичар који може да одржи Републику Српску и с ким Република Српска има пуну перспективу", рекао је Лазански Срни. 

Он је додао да ће они који би евентуално били доведени на власт на фону западних амбасада, морати да слушају своје менторе и западне центре моћи, јер би били њихови дужници. 

"Једини који никоме није дужан у Српској, у смислу политичких дугова, јесте Додик. Он може да игра ту независну позицију. Са њим је Република Српска осигурана да се Дејтон неће криво тумачити и да неће доћи до његове ревизије", оцијенио је Лазански, додавши да сви други немају ту врсту харизме, нити позицију на међународном плану као што је има Додик. 

Ако Република Српска остане без Додика, сматра Лазански, питање је времена када је више неће бити.

Оцијенивши да је предизборна кампања у Републици Српској веома прљава и пуна демагогије и празне приче, Лазански је рекао да се представници опозиције понашају као да људи у Српској имају колективну амнезију.

"Прича се о криминалу и корупцији, а криминал у Српској је зачет управо за време владавине СДС-а, још у време рата. Исто као и прича о ингеренцијама Републике Српске. Управо је власт СДС-а лишила Републику Српску неких битних прерогатива и ингеренција", истакао је Лазански. 

Он је навео да је на наступима кандидата Савеза за промјене за предсједника Републике Српске Огњена Тадића чуо приче о повећању пензија, о отварању нових радних мјеста..., поставивши питање одакле он мисли то да обезбиједи.

"Све је то лепо, али одакле. Приче да су пензије и плате најмање у Европи, колико ја знам, нису тачне и та тврдња не одговара чињеницама. Код вас су плате у неким професијама боље него у Србији", истакао је Лазански. 

Напоменувши да има много наступа који се базирају само на понављању ријечи "промјене", Лазански је упитао шта значе те промјене ако оне не доносе ништа боље. Нормално је, додаје он, да опозиција иде на то да каже да се све лоше у Републици Српској десило за вријеме садашње власти и Милорада Додика, али то је врло непоштено.

"Слушам приче кандидата Савеза за промјене Огњена Тадића о безбедности и о томе како је држава одговорила на безбедност. Како може упоређивати поплаве и шта би било да је неко напао Српску? То су два феномена која су апсолутно неспојива. Добро је да није рекао како да се одбранимо од земљотреса. То је стварно демагогија, која ми је потпуно неочекивана од претендента на тако високу и озбиљну функцију као што је функција председника", истакао је Лазански, додавши да га је Тадић веома разочарао у својим наступима.

Лазански је навео да је чуо Тадића да је недавно, на једној од предизборних трибина рекао да никада није изиграо ничије повјерење, што, како каже, није тачно. 

"Некадашњи председник Републике Српске Биљана Плавшић лично ми је причала да је она помогла да Огњен Тадић буде размењен када је био затворен у Хрватској. Његов отац је молио Плавшићеву да га спаси из затвора. Она се ангажовала и Тадић је размењен за једну групу људи.

Касније, када је Биљана Плавшић отишла добровољно у Хаг, Огњен Тадић је написао чланак о њој, који је објавио један сарајевски магазин 3. октобра 2001, у којем је навео нешто у смислу да је она 'луда жена'. Тражио је да Хаг дозволи Српској да пошаље екипу психијатара да вештачи Биљану Плавшић, да је испитују, прегледају... А она га је спасила из затвора. И како неко може да верује таквом човеку на високој функцији", рекао је Лазански.

Он је нагласио да не зна шта народ мисли када види да неког од кандидата за неку функцију у Српској хвале у Сарајеву, али да је проста логика да таквог не треба да бира. 

Лазански је подсјетио да опозиција стално критикује и изградњу Андрићграда, као и његовог идејног творца Емира Кустурицу, нагласивши да би "Вишеград без Андрићграда био обична касаба".

"Изградњом Андрићграда створена је перспектива младим људима да остану, да имају факултет, позориште, биоскоп... Заиста не знам зашто те критике. Наравно да је са неким парама требало то да се изгради, сигурно да се мора уложити да би се нешто направило, а направљена је монументална грађевина у смислу града, која ће наџивети време и простор", истакао је Лазански.

Он је констатовао да нико тај Андрићград неће оставити у насљедство ни својој фамилији нити било коме. "Тај локалитет и те грађевине увек ће остати у Републици Српској и користиће људима. Шта је требало да остане на том месту - пуста ливада? Андрићград је већ сада туристички врло атрактивна локација. Биће ту и Факултет лепих уметности, који професор Кустурица намерава да отвори... Све то, практично је ставило Вишеград на туристички мапу југоисточне Европе, а остаје на територији Српске", нагласио је Лазански. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана