Латиновић: Побједе у ослободилачким ратовима значајне за изградњу будућности Српске

Срна
Латиновић: Побједе у ослободилачким ратовима значајне за изградњу будућности Српске

БАЊАЛУКА- Свијест о побједама у ослободилачким ратовима које је српски народ водио у 20. вијеку од изузетног су значаја за изградњу будућности Републике Српске, изјавио је Срни професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић.

Латиновић је рекао, поводом Дана побједе над фашизмом - 9. маја, да је Други свјетски рат био страдалничко и херојско доба српске историје.

“Побједе извојеване 1945. и 1995. године морају и убудуће имати заслужено мјесто у култури памћења у Републици Српској”, сматра Латиновић.

Он је истакао да се Српска мора одупријети свим покушајима идеолошки мотивисане ревизије историје у рату која се води у савременом свијету.

Према његовим ријечима, геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској један је од кључних догађаја цјелокупне историје српског народа, чије су жртве уграђене у темеље Републике Српске.

“Српски народ памти Пребиловце, Гаравице, Шушњар, Дракулић, Мотике, Шарговац, Стари Брод, Јасеновац и слави велике побједе у биткама на Неретви и Сутјесци, као и Козарску епопеју”, поручио је Латиновић.

Он је подсјетио да је доласком Адолфа Хитлера и нациста на власт у Њемачкој 1933. године започело рушење европског и свјетског поретка успостављеног након Великог рата /1914-1918/.

Та агресивна политика довела је, како каже, 1939. године до новог оружаног сукоба у Европи и ескалирања рата нападом Њемачке и њених савезница на Совјетски Савез 1941. године, чиме је отворен Источни фронт - највеће и најзначајније бојиште Другог свјетског рата.

На Источном фронту вођене су битке колосалних размјера и поражено је највеће зло у дотадашњој људској историји. “Историјска је заслуга руског народа што је својом храброшћу и истрајношћу донио слободу поробљеној Европи и зауставио њено даље страдање.

Због тога је 9. мај 1945. године један од најважнијих датума у историји човјечанства”, рекао је Латиновић.

Он је нагласио да су свој допринос побједи над фашизмом дали и други народи на другим свјетским фронтовима, док је посебно значајна и улога српског народа, који је имао два антифашистичка покрета - партизански и четнички.

Латиновић је рекао да су се ова два покрета идеолошки и стратешки разликовала, премда су оба имала изразито српску већину у својим редовима.

“Побједа Народноослободилачког покрета и његове Народноослободилачке војске Југославије сврстала је српски народ међу побједничке народе у Европи. Треба увијек имати у виду да су Срби чинили око 65 одсто укупних партизанских губитака у Југославији и око 78 одсто партизанских губитака са територије БиХ, иако су чинили 44 одсто њеног предратног становништва”, појаснио је Латиновић.

Он је додао да је муслиманско становништво чинило око 31 одсто укупног становништва БиХ, а учествовало је у партизанским губицима са 16 одсто, док је Хрвата са осталим римокатолицима било око 23 одсто у БиХ, а чинили су пет одсто партизанских губитака.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја на дан када је нацистичка Њемачка капитулирала у Другом свјетском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана