Лајен: ЕУ обезбиједила највећи избор вакцина против "ковида-19"

Танјуг
Лајен: ЕУ обезбиједила највећи избор вакцина против "ковида-19"

БРИСЕЛ - Европска комисија склопиће сутра уговор са фарамцеутском компанијом "Модерна" о набавци до 160 милиона доза потенцијалне вакцине против "ковида-19".

- Ова вакцина може бити високо ефикасна против вируса корона. Када вакцина буде доказано безбједна и ефикасна, свака земља чланица ће је добити у исто вријеме и под истим условима - каже предсједница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен.

Уговор са "Модерном" је шести по реду уговор о набавци вакцина који је ЕК у име ЕУ и земаља чланица потписала с фармацеутским компанијама са територије Европе.

У Бриселу најављују да се ради на још једном уговору.

- Тако ћемо обезбиједити најсвеобухватнији портфолио вакцина против "ковида-19" на свијету. То ће Европљанима обезбиједити приступ најперспективнијим будућим вакцинама које ће додатно бити испитане од стране Европске агенције за лијекове и одобрене само ако су безбједне и ефикасне - каже фон дер Лајен.

Поред приоритета као што је обезбјеђивање вакцине за грађане Европе, у Бриселу наглашавају да је непходно истовремено обезбиједити да сви у свијету добију приступ повољној вакцини.

У ту сврху глобално је прикупљено 16 милијарди евра, а ЕУ је допринијела са 800 милиона евра инструменту "Ковакс" који се заснива на донацинама високоразвијених земаља за набавку вакцина за мање развијене земље.
У Бриселу напомињу да ће само вакцинација и то свеобухватна допринијети заустављању пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана