Лајчак потврђен за специјалног изасланика ЕУ у дијалогу Београда и Приштине

Срна
Лајчак потврђен за специјалног изасланика ЕУ у дијалогу Београда и Приштине

БРИСЕЛ - Министар иностраних и европских послова Мирослав лајчак потврђен је за специјалног изасланика Европске уније у дијалогу Београда и Приштине, екслузивно сазнају "Независне".

"Мирослав Лајчак је потврђен за специјалног изасланика", рекао је добро обавијештен извор "Независних" из Брисела. 

Виши сарадници Савјета за политику демократизације у Берлину и Бриселу, Бодо Вебер и Тоби Вогел, раније су у опширној заједничкој анализи за "ЕУобзервер" тврдили да Мирослав Лајчак не би био добар избор за специјалног изасланика ЕУ за преговоре Београда и Приштине, а у низу разлога које наводе први је - јер долази из земље која не признаје независност Косова.

Мирослав Лајчак је добар познавалац прилика на Балкану будући да је је у прошлости обављао неколико функција на овим просторима.

Био је на дужности високог представника ЕУ у Босни и Херцеговини од 2006. до 2009, а кратко је радио у Европској служби за спољне послове. Такође, од 2001. до 2005. године је био амбасадор Словачке у Јогославији, да би потом обављао функцију супервизора ЕУ за референдум о независности Црне Горе 2006.

У два мандата био је министар спољних послова Словачке и једном потпредсједник владе. Био је кандидат за функцију генералног секретара УН 2016. године, када се кандидовао и Вук Јеремић, али је тада на ту функцију изабран Португалац Антонио Гутереш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана