Лагумџија: Испитати зашто предмети стоје у ладицама

Срна
Foto: Аваз.ба

САРАЈЕВО - Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Халил Лагумџија рекао је данас да је недопустиво да постоје предмети који стоје у ладицама и нису у систему и раду, те да такви случајеви морају бити истражени.

"У јавности се све чешће чује да постоје предмети који су у ладицама и таква ситуација је недопустива. То ћемо истражити", рекао је Лагумџија члановима Привремене истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање стања у правосуђу.

На питање члана Комисије Бранислава Бореновића шта ће предузећи по питању тога што Тужилаштво БиХ не користи ЦМС систем приликом додјеле предмета, Лагумџија је рекао да је Канцеларија дисциплинског тужиоца детектовала тај проблем и да је против главног тужиоца БиХ Гордане Тадић покренут дисциплински поступак.

"Мислим да је прва тачка дисциплинске тужбе непримјењивање ЦМС-а. Какав ће бити исход нећу коментарисати, али могу само рећи да је тужба достављена на одговор главном тужиоцу", рекао је Лагумџија.

Он је навео да је чуо за неке случајеве злоуптреба ЦМС система и да то није само за дисциплински, него и за кривични поступак.

"Мој је став да онај ко злоупотребљава ЦМС систем треба да остане без посла", истакао је Лагумџија.

На констатацију члана Комисије Мирјане Маринковић Лепић да је Вук Лучић именован за додатног судију Апелационог суда Брчко дистрикта, а да нема судског искуства, Лагумџија је рекао да је Лучић био једини кандидат за ову позицију који је прешао потребни праг за судију другог степена, а то је минималних 115 бодова.

"Мој став је да за судију другог степена не би требао бити неко ко нема искуство на првом степену. Међутим, од предсједника Суда Брчко дистрикта смо добили извјештај да може доћи до блокаде рада Суда и поново смо вијећали и колеги смо дали мандат за додатног судију Апелационог суда Брчко дистрикта", рекао је Лагумџија.

Он је навео да подржава измјене и допуне Закона о ВСТС-у у погледу ограничавања мандата предсједницима судова на два мандата.

Лагумџија је рекао да огроман број носилаца правосудних функција обавља посао поштено и професионално, а они који то не раде на такав начин требају бити одстрањени из правосуђа.

Предсједавајући Комисије Дамир Арнаут рекао је да ће пред Комисијом бити саслушани још неки представници правосуђа у БиХ и да би Комисија до краја јуна требала да Представничком дому поднесе извјештај о свом раду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана