Кустурица одбио кандидатуру за чланство у САНУ

Срна
Кустурица одбио кандидатуру за чланство у САНУ

АНДРИЋГРАД - Редитељ Емир Кустурица саопштио је да је тешка срца донио одлуку да захвали Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у овој угледној установи и замолио брисање његовог имена и презимена са поменутог списка.

 “Требало би да будем и слијеп код очију, па да повјерујем како осветољубиви (предсједник САНУ Владимир) Костић нема већину својих људи у Одјељењу језика и књижевности и контролу над армијом академика у другим одјељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да услиједи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће, они хоће”, навео је Кустурица.

Он је у писаној изјави за портал “Искра” рекао да овај корак не чини потцјењујући истину да су се степеницама САНУ пели Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић и ко све још важан и судбоносан за Србију.

“Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар /што не значи да нисам архитекта, градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији/. Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, према мом увјерењу, заслужују да буду академици прије мене”, истакао је Кустурица.

Као трећи разлог за ову одлуку, Кустурица је навео да је Костић у телефонском разговору обавјестио Одјељење за језик и књижевност како би требало они да га предложе за чланство, а не новостворено Одјељење за умјетност гдје су кандидати сценски умјетници и што представља медиј у којем је постигао највеће резултате.

“Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и цијелом поступку дала смисао. Овако, та су врата отворена вредним умјетницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз, него њихово дјело”, појаснио је Кустурица.

Прослављени српски и свјетски редитељ нагласио је да је четврти разлог тај што не вјерује у добре намјере Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује не само од ћутљиве већине у САНУ, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије, али и будућности Србије.

“Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става САНУ у вези са статусом и будућношћу Косова и Метохије”, поручио је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана