Курц у уторак са Трампом у Бијелој кући о западном Балкану

Танјуг
Курц у уторак са Трампом у Бијелој кући о западном Балкану

БЕЧ- Аустријски канцелар Себастијан Курц у недјељу путује у САД, гдје ће у уторак имати састанак са америчким предсједником Доналдом Трампом, са којим ће, како се најављује у Бечу, поново разговарати и о западном Балкану.

Ово је за Курца већ друга посјета Бијелој кући на позив Трампа у само годину.Иначе Курц је био први аустријски канцелар који је послије 13 година примљен у Бијелој кући од стране предсједника САД.

У делегацији коју предводи Курц биће још министар спољних послова Александер Шаленберг, министарка привреде Маргарете Шрамбек и министарка за европска питања Каролине Едштадлер.

Када је ријеч о разговору са Трампом, који је планиран да траје сат времена, биће ријечи о даљој изградњи стратешког партнерства са САД, пријетећем трговинском рату ЕУ и САД, као и тјешњој сарадњи у циљу постизања стабилности на западном Балкану.

- Заједно са САД ми Европљани имамо велики интерес за стабилношћу на западном Балкану и заједничкој борби против тероризма - наглашено је из кабинета.

На прошлогодишњем састанку Курц је од Трампа тражио да САД искористе свој утицај на Косову и ангажују се у рјешавање косовског питања.
У Бечу се истиче да САД цијене аустријско знање о Балкану, што је потврдио и државни секретар САД Мајк Помпео у недавном разговору са шефом дипломатије Шаленбергом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана