Кривокапић: Нова стратегија у борби против вируса корона

Срна
Кривокапић: Нова стратегија у борби против вируса корона

ПОДГОРИЦА - Мандатар за састав нове Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најавио је нову стратегију у борби против вируса корона која, између осталог, предвиђа укидање Националног координационог тијела и укључивање грађана у оцјењивање епидемиолошких мјера.

“Ићи ћемо у два правца - доносићемо нове мјере и тражићемо њихово стриктно поштовање. Планирамо да спроведемо истраживања међу грађанима и на основу њихових резултата прилагодимо даљи план мјера”, рекао је Кривокапић за “Дојче веле”.

Он је навео да ће распустити Национално координационо тијело за заразне болести које је до сада управљало борбом против епидемије и да ће бити формирана два стручна тијела - Савјет и Комисија за контролу заразне болести.

“Савјет ће бити формиран при Влади која ће, на основу препорука Савјета, доносити план даљих мјера. Дакле, Савјет ће преузети функцију Националног координационог тијела, а приједлоге мјера ће доносити у сарадњи са комисијом која ће функционисати при Министарству здравља”, појаснио је Кривокапић.

Он је додао да ће мјере прво предлагати Институт за јавно здравље, а премијер ће, у договору са члановима Владе, прихватати или одбијати приједлог мјера Савјета.

На питање како ће обезбиједити да грађани поштују мјере, када их сада игноришу, Кривокапић је поновио да ће и њих укључити у оцјењивање мјера.

“Након бурног периода сукоба, превирања и неповјерења, дошло је вријеме да сви заједно схватимо да морамо заједнички да радимо и жртвујемо неке своје обичаје и навике како бисмо осигурали наше здравље и здравље најближих”, поручио је Кривокапић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана