Кривична пријава против Халиловића због блокаде акредитовања универзитета из РС

Срна
Кривична пријава против Халиловића због блокаде акредитовања универзитета из РС

Бањалука - Агенција за акредитацију високошколских установа Републике Српске и универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву предаће сутра Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против директора Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвера Халиловића, који није дозволио упис јавних универзитета из Српске у регистар високошколских установа БиХ.

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Српске Биљана Војводић потврдила је Срни да су она и ректори универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву Радослав Гајанин и Стево Пашалић данас потписали заједничку кривичну пријаву против Халиловића у којој га терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

"Кривична пријава ће сутра бити упућена у Тужилаштво БиХ. То су потези који су нужни", рекла је Војводићева.

Према њеним ријечима, у кривичној пријави је наведено шта је прекршио Халиловић у поступку доношења рјешења о одбијању уписа у регистар два јавна универзитета из Српске.

"Сматрамо да постоји много елемената да пријава буде размотрена", истакла је Војводићева.

Она је рекла да је спремност да учествује у овом поступку или да покрене одређене процедуре против Халиловића изразила и високошколска установа која није уписана у регистар још од 2015. године, а испунила је све законске предуслове, будући да су студенти претрпјели штету због таквог незаконитог Халиловићевог понашања.

Војводићева није навела о којој високошколској установи је ријеч.

Кривична пријава ће бити поднесена у складу са закључком Владе Српске донесеним 3. априла.

Влада је тада оцијенила да блокада уписа јавних универзитета у Српској у регистар представља чисту политичку опструкцију и покушај њихове дискредитације, те усвојила низ закључака. Дат је рок од седам дана Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ да два универзитета упише у регистар БиХ у складу са успјешно окончаним процесом акредитације у Републици Српској.

Влада је закључила да ће у случају да се Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и њен директор оглуше о овај захтјев, осим подношења кривичне пријаве против Халиловића, издати инструкцију замјенику директора и члановима Управног одбора те агенције из српског народа да до даљег замрзну рад, а истовремено ће покренути и процедуру за смјену директора Агенције на нивоу БиХ.

Закључено је и да ће тражити повлачење ректора из Српске из рада Ректорске конференције на нивоу БиХ.

Влада је о овим закључцима обавијестила Савјет министара, Делегацију ЕУ у БиХ и специјалног представника ЕУ у БиХ Ларс-Гунара Вигемарка.

Због тога што Халиловић није био спреман да промијени своју одлуку, у Сарајеву јуче није постигнут договор с циљем деблокаде реакредитовања универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана