Кришто: БиХ нема чаробни штапић да утиче на реторику Републике Српске и мора да је уважава

Танјуг
Кришто: БиХ нема чаробни штапић да утиче на реторику Републике Српске и мора да је уважава

БРИСЕЛ - Борјана Кришто, прва жена на челу владе БиХ, сматра да БиХ нема чаробни штапић да промени реторику Републике Српске.

Она је одговарајући на питања посланика у Европском парламенту у вези са предсједником Српске Милорадом Додиком, који је прекинуо везе за америчким и британским дипломатима и интензивирао односе за Русијом, рекла да БиХ нема чаробни штапић да промјени ту реторику. 

"Ми морамо да уважавамо легитимну политичку вољу Републике Српске, односно, конститутивног српског народа из Републике Српске јер без њих не могу функционирати институције БиХ и не могу се доносити одлуке. Ми ћемо учинити све, на трагу европских вриједности и поштовања свих одлука и ставова спољне политике ЕУ, да ускладимо своје потезе с тим а да институције БиХ раде у складу са уставним устројством и посланицима који су утемељени искључиво на Уставу и на изборним  правима", одговорила је Кришто. 

У току своје посјете Бриселу, Кришто се 20.марта срела са предсједником Савјета ЕУ Шарлом Мишелом а данас са предсједницом Европског парламената Робертом Мецолом. Садржај разговора ових састанака није био објављен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана