Кришто: БиХ не смије бити кочница локалног развоја

СРНА
Кришто: БиХ не смије бити кочница локалног развоја

САРАЈЕВО - Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да БиХ не смије бити кочница локалног развоја, те истакла да Савјет министара уважава позицију ентитета и да је отворен за сарадњу и пружање подршке другим нивоима власти.

Када је ријеч о будућој сарадњи са ентитетски владама, Кришто је навела да ће Савјет министара бити конструктиван партнер свима који желе да раде и остваре напредак.

"Мишљења сам да требамо пружити подршку локалним пројектима и БиХ не смије бити кочница локалног развоја", рекла је Кришто за "Вечерњи лист".

Кришто истиче да постоји унутрашњи консензус да се унаприједе процеси у корист народа и грађана који живе у БиХ.

Она је оцијенила да би свако одгађање усвајања буџета на нивоу БиХ само успорило динамику рада и провођење реформских процеса, што не користи никоме у БиХ.

Кришто је нагласила да ће Савјет министара хитно разматрати Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. годину, како би се стекли услови за његово упућивање Предсједништву БиХ, уставно мјеродавном за предлагање Парламентарној скупштини БиХ, која га на крају усваја.

"Наш је циљ да побољшањем фискалне политике створимо простор за раст привреде те да се подстиче привредни опоравак и одрживи раст", рекла је Кришто

Када је ријеч о обавјештајно-безбједносном систему, предсједавајућа Савјета министара наводи да овај систем мора бити у функцији заштите стабилности и безбједности БиХ и свих њених становника и да је од изузетне важности модернизација, деполитизација, кадровско и материјално унапређење рада безбједносних и полицијских тијела у БиХ.

"Процес именовања захтијева провођење тачно дефинисаних процедура како би на крају на челним позицијама у безбједносним и полицијским имали адекватно образоване људе са искуством у том подручју", навела је Кришто.

На питање како ће окрњена "осморка" утицати на рад Савјета министара, Кришто је навела да је ХДЗ БиХ конструктиван партнер у процесу формирања нове владе Федерације БиХ, који је у току.

"У складу са Уставом БиХ Савјет минситара има своје надлежности и веома нам је важно имати стабилне ентитетске владе у синергији са Савјетом министара како би политички систем могао несметано функционисати и допринијети напретку грађана", рекла је Кришто и изразила наду да ће нова федерална Влада бити што прије састављена.

Говорећи о европским интеграцијама, Кришто је оцијенила да је добијање кандидатског статуса БиХ нешто најпозитивније што се догодило овој земљи већ дуго времена те да треба искористити тај оптимизам и усмјерити дјеловање у правом смјеру како би се тај напредак наставио.

"Јако важан сегмент тог процеса биће и провођење кључних реформи које се односе на измјену изборног законодавства у складу са одлуком Уставног суда о легитимном представљању конститутивних народа у Предсједништву БиХ и домовима народа, провођење пресуда Европског суда за људска права, борба против корупције као и промјеном прецепције о корупцији у БиХ", навела је Кришто.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана