Креће обнова дворца "Терамаре", БиХ је плаћа 2,1 милион КМ

Срна
Креће обнова дворца "Терамаре", БиХ је плаћа 2,1 милион КМ

САРАЈЕВО - Министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић изјавила је да се очекује обнова некадашње резиденције у Бечу, која је власништво БиХ, као и њено стављање у функцију, те истакла да се више пажње мора посветити имовини БиХ у иностранству.

Турковићева је заједно са амбасадором БиХ у Аустрији Кемалом Козарићем данас у Бечу посјетила некадашњу резиденцију која је у власништву БиХ, чија је реконструкција планирана у наредне двије године.

Турковићева је истакла да је Савјет министара 14. јула донио Одлуку о одобравању вишегодишњег пројекта капиталних улагања – реконструкција и опремање објекта за дипломатско-конзуларно представништво БиХ у Бечу, процијењене укупне вриједности 2,1 милион КМ.

Пројекат, чији је завршетак планиран до 2022. године, биће финансиран из средстава уплаћених на основу Одлуке о покретању продаје објеката дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ за коју не постоји заинтересованост ниједне државе насљеднице бивше СФРЈ, саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Ријеч је о објекту изузетне вриједности, смјештеном у резиденцијалном дијелу 17. Бечког округа који је изграђен 1868. године и до 1993. године служио као резиденција бивше СФРЈ.

У објекту, познатом и под називом дворац "Терамаре", од 1993. до 2014. године је била смјештена Амбасада Хрватске, а савезна канцеларија за заштиту споменика Аустрије објекат је ставила под заштиту, као објекат од историјског, културног и јавног значаја. 

Реконструкција објекта требало би да започне након што се заврше сва испитивања и достави коначан извјештај о стању објекта.

Турковићева је истакла да БиХ мора више пажње посветити својој имовини у иностранству, посебно некретнинама у земљама у којима БиХ нема дипломатско-конзуларна представништва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана