Козомара: Нон-пејпером неко моћан “испипава” јавност

Срна
Козомара: Нон-пејпером неко моћан “испипава” јавност

БАНЈАЛУКА - Политички аналитичар Анђелко Козомара оцијенио је да је појава неслужбеног дипломатског документа нон-пејпер, наводно упућеног из Словеније у Брисел, нечија занимљива идеја, пуштена у јавност зарад “опипавања пулса” овдашњих политичара и народа када је ријеч о питањима одређеног прекрајања граница на Балкану и мирног разлаза у БиХ.Козомара је указао на то да Словенија ускоро почиње предсједавање ЕУ и да је, највјероватније, добила неког моћног и јаког да овај документ пусти с циљем “испипавања” пулса јавности на овим просторима.

 “У БиХ би сигурно сва три конститутивна народа била срећна да се ово ријеши мирно и да свако види неки свој пут у коме може да одлучује о кључним питањима свог напретка опстанка и развоја. Дакле, на овом плану нам предстоји занимљиво љето и јесен у коме ћемо се вјероватно вербално сукобљавати око тога ко је у праву и ко ће добити жзелено свјетлож за реализацију тих пројеката”, рекао је Козомара Срни.

Он је навео да би се тај документ, уколико заиста постоји, временом морао дорађивати, јер Срби, на примјер, никада не би пристали да сјеверни дио самозваног Косова и заједница српских општина буду у оквиру Албаније без обзира на статус који се нуди.

“То би се сигурно на неки начин отцијепило од самозваног Косова и припојило Србији. Такође, прича о рјешењу проблема западног Балкана мораће да обухвати Сјеверну Македонију која је веће буре барута од БиХ, иако у жнон пејперуж није поменута”, каже Козомара.

Он оцјењује да овај документ и даље остаје мистерија у смислу да његово постојање сада демантује онај који га је наводно писао - премијер Словеније Јанез Јанша.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана