Ковић: Враћам се у земљу предака

Ведрана Кулага Симић
Ковић: Враћам се у земљу предака

САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Адвокат Горан Петронијевић и универзитетски професор Милош Ковић након дуже од годину могу да уђу у БиХ јер су укинуте мјере забране, усвојене на основу процјена бивших структура у домаћем обавјештајно-безбједносном сектору, а које су према бројним оцјенама и у вријеме доношења биле чисто политичке природе.

Гранична полиција БиХ, наиме, поступајући по одлуци о забрани уласка из фебруара 2022, у марту исте године није дозволила Ковићу да уђе у БиХ на граничном прелазу Вардиште, уз образложење да “представља опасност по безбједност БиХ”. Исто рјешење је дочекало и Петронијевића крајем истог мјесеца на Каракају, јер “представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ”.

Први човјек Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ у вријеме када је забрана откривена био је Осман Мехмедагић, а управо је он, након што је са границе враћен историчар и универзитетски професор из Београда Милош Ковић, рекао да је одлука донесена у складу са законом, али да је тај случај само “један од хиљаде”, што је довело до трзавица на релацији Сарајево - Бањалука.

Да су забране стављене ван снаге, потврдио је у петак министар безбједности БиХ Ненад Нешић, а Ковић је за “Глас Српске” поручио да је ово и потврда суверенитета Републике Српске и њеног права да одлучује о томе ко је добродошао, а ко не на њену територију.

- Забрана је била сигнал да службе из Сарајева узимају на себе право да оне одлучују о томе. Ово је сигнал обнове суверенитета Републике Српске. То је за мене веома важно јер поново имам право да пређем Дрину и да се вратим у земљу својих предака - поручио је Ковић.

Стручњак за безбједност Слободан Жупљанин је подвукао да Петронијевићу и Ковићу мјере забране никада није ни требало да буду уведене.

- Исправљена је неправда и глупости којима се бавило раније руководство ОБА, али и многи други фактори у ономе што ми означавамо као политичко Сарајево. Ово би требало да буду неки први позитивни вјетрови који могу да најаве и друга позитивна дешавања - истакао је Жупљанин. 

Са Петронијевићем нисмо успјели да ступимо у контакт, а раније је истицао да је због разлога забране уласка “мало и поносан” јер, како је казао, није знао да је тако опасан, сматрајући да је његова забрана посљедица и активности у вези са радом независних комисија за Сарајево и Сребреницу.

ОБА је, наиме, одговорна за прикупљање, анализу, обраду и дистрибуцију обавјештајних података овлашћеним лицима и тијелима с циљем заштите суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка БиХ.

Дио политичара из Републике Српске је, када су откривене забране Ковићу и Петронијевићу, тражио од тадашњег предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије да детаљно испита рад ОБА, у складу са овлашћењима, те истражи шта се конкретно ставља на терет лицама из Србије којима је већ забрањен улазак у БиХ.

Дикић и Јовић

Осим Горана Петронијевића и Милоша Ковића, с границе је враћен и бивши командант Жандармерије Србије Братислав Дикић те новинар из те државе Никола Јовић. Било је навода да је улаз забрањен и историчару Александру Раковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана