“Ковакс”: Вакцина “Астра зенека” – безбједна

Срна
“Ковакс”: Вакцина “Астра зенека” – безбједна

САРАЈЕВО - Министарство цивилних послова у Савјету министара саопштило је вечерас да су им се представници “Ковакс” механизма обратили у вези са недавним научним прегледима вакцине “астра зенека” и да се њиховим дописом изнова потврђује безбједност која је посебно загарантована само у оквиру механизма који су строго контролисани и у које је БиХ укључена.

“Главни приоритет жКоваксаж је осигуравање безбједних и ефикасних вакцина за најугроженије широм свијета. Партнери жКоваксаж, укључујући Свјетску здравствену организацију /СЗО/, помно прате вијести о могућности врло ријетке нуспојаве жастра зенекаж вакцине, а одлуке о употреби вакцине заснивају се на смјерницама СЗО”, наведено је у саопштењу за јавност, прослијеђеном медијима из кабинета ресорног министра Анкице Гудељевић.

У саопштењу је наведено да је у сриједу, 7. априла, Глобални савјетодавни одбор СЗО за безбједност вакцина /ГАЦВС/ прегледао најновије глобалне податке о врло ријетким догађајима крвних угрушака са ниским нивоом тромбоцита након вакцинисања “астра зенека” вакцином.

“Овај преглед одвијао се заједно са налазима Европске агенције за лијекове и властите контроле Регулаторне агенције за лијекове и здравствене производе Уједињеног Краљевства. ГАЦВС је констатовао да узрочно-посљедична веза између вакцина и појаве крвних угрушака није потврђена због ограничених података, те да се даља употреба жастра зенекаж вакцине пажљиво прати”, наведено је у саопштењу.

Из Министарства цивилних послова поручују да СЗО савјетује да земље наставе са примјеном “астра зенека” вакцине.

“Као што је поновљено у изјавама Европске агенције за лијекове, као и ГВАЦС-а, жастра зенекаж вакцина остаје важно јавноздравствено средство против пандемије ковид 19 и ефикасно је у превенцији тешких случајева, хоспитализације и смрти”, наведено је у саопштењу.

У саопштењу је истакнуто да се земљама савјетује да ојачају своје системе надзора и наставе са праћењем и извјештавањем путем регулатора за лијекове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана