Ковачевић: Треба протестовати против наметнутих закона и одлука Уставног суда БиХ

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - СНСД сматра да Република Српска треба да се бори и протестује против наметнутих закона високих представника и одлука Уставног суда БиХ које су директно усмјерене против Републике Српске и њене територије, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Говорећи о најављеном протесту опозиције, Ковачевић је рекао да је Република Српска слободна држава, слободно друштво и свако ко сматра да треба да протестује може да протестује само што је потребно да испуни све потребне законске предуслове.

Ковачевић је нагласио да СНСД нема ништа против да ко жели на тај начин изрази свој политички став, али оно што је битно јесте да је ово историјски тренутак у којем је Република Српска изложена најмаксималнијим и најмонструознијим притисцима и атацима.

"Ту наравно мислим на срамну одлуку посљедњег високог представника Валентина Инцка који је наметнуо закон на основу којег се већ и један дио нас из политике, наравно само и искључиво из СНСД-а и владајуће коалиције, али и значајан број наших грађана пријављује и прогони. На основу тог наметнутог закона једино је српском народу у цијелој Европи у 21. вијеку оспорена слобода говора, уводи се вербални деликт и једино се српски народ покушава прогласити геноцидним што је за нас апсолутно неприхватљиво", истакао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је ту и низ срамних одлука Уставног суда БиХ гдје бошњачке судије заједно са страним прегласавју српске и хрватске судије и гдје се буквално доносе одлуке да пољопривредно земљиште у Републици Српској није наше, да воде нису наше, да шуме нису наше.

"Они, дакле, ударају на територијални интегритет Српске, изузимају велики дио територије Републике Српске и кажу да то није наше и да тиме не можемо располагати. На тај начин они нарушавају дејтонски територијални баланс од 51:49 одсто јер, како они кажу, велики дио територије није наше. Ми сматрамо да против тога треба да се боримо и протестујемо", рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је подсјетио да је СНСД организовао велики скуп на Козари са више од 20.000 људи, чланова СНСД који су дошли да јасно кажу да ће Република Српска живјети и да Републику Српску нико не може да угрожава.

"Оно што сада опозиција ради јесте да пребацује фокус са тих напада на Републику Српску, на нас који хоћемо да одбранимо Српску, да се одупремо притисцима, да отупе нашу оштрицу и да фокус пребаце на унутрашња питања у Српској. Све је легитимно али је јако битно да се зна шта је циљ и да све раде по задатку", истакао је Ковачевић.

Он је оцијенио да "опозиција константно измишља нове разлоге за протесте".

Према његовим ријечима, прво су рекли да су повод за протесте нека локална питања и локални односи у Скупштини града Бањалука.

"Када су видјели да им због тога нико неће доћи на протесте, онда су измислили такозвани 'медијски мрак', једну потпуно измишљену тезу. Послије тога измислили су потпуно лажну аферу да су наводно здравствени радници, који су у овом периоду највећи хероји и који се боре за животе грађана Српске усљед пандемије вируса корона, безочни злочинци који народ на Универзитетском клиничком центру трују некаквим гасом за заваривање или не знам ни ја чим, а не да, као што је потпуно јасно, грађанима дају медицински кисеоник, потпуно сертификован и потпуно исправан", нагласио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана