Ковачевић: Суду предата жалба на одлуку ЦИК-а и кривичне пријаве

Срна
Ковачевић: Суду предата жалба на одлуку ЦИК-а и кривичне пријаве

БАЊАЛУКА - СНСД је данас званично предао Апелационом вијећу Суда БиХ жалбу на срамну и незакониту одлуку Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и кривичне пријаве против пет чланове ЦИК-а који су за такву одлуку гласали, рекао је Срни портпарол ове странке Радован Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да је „у потпуности увјерен да је ријеч о искључиво политичкој одлуци на какву ЦИК није имао право према закону”.

-Потпуно је сигурно да је ријеч о томе да су људи који су блиски СДА и ДФ-у Жељка Комшића овакву одлуку донијели зато што је СНСД умјесто „Осмице” одабрао Осморку - истакао је Ковачевић.

Додао је да СНСД очекује да ће Апелационо вијећа Суда БиХ доказати да није под политичком контролом поменуте коалиције и да ће барем једном донијети одлуку у складу са правом и законом.

-У том случају ће бити потпуно јасно да ће уважити жалбу СНСД-а и да ће се потврдити избор четири делагата из СНСД-а у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ - рекао је Ковачевић.

Посланици Народне скупштине Републике Српске су на посебној сједници у четвртак, 1. децембра, одлучили да ће делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

Предсједник Комисије за избор и именовање Народне скупштине Српске Илија Таминџија је, подносећи извјештај о гласању, рекао да су била 82 важећа и један неважећи листић. Сви посланици су гласали, односно њих 83.

На једном листићу који је поништен, умјесто у предвиђеног квадратића крај назива ПДП-а као странке, био је прекрижен назив те партије.

ЦИК БиХ признао је тај спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића, што значи да ће о петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана