Ковачевић: Снага, јединство и стабилност - одговор на изазове

Срна
Ковачевић: Снага, јединство и стабилност - одговор на изазове

БЕОГРАД - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да је потпуно јасно да ће и Република Српска и Србија бити суочене са највећим могућим изазовима и да је једини начин на који могу на то да одговоре да буду снажне, јединствене и стабилне.

"А, снажни смо само онда када смо јединствени и стабилни. И то је суштинска порука и за Србију и за Српску – снажни, јединствени, без турбуленција, без немира и идемо даље да водимо борбу за развој и раст Србије и Српске", рекао је Ковачевић за Телевизију "Пинк".

Он је оцијенио да одједном постоји огромно интересовање међународне заједнице за Балкан, гдје су два кључна приоритета - да се одузму права Србима на Косову и Метохији и у БиХ, и то је то.

Коментаришући неке иницијативе о "Дејтону два", Ковачевић је рекао да је "Дејтон два" нека врста жеље одређених структура да не постоје Република Српска нити права за Србе и Хрвате, него да се изгради БиХ само по жељи Бошњака.

Али, то се никада неће догодити јер, додао је он, ни Срби нити Хрвати неће никада пристати на то.

Он је рекао да Српска не "затвара врата" и жели да разговара са свима – и са САД, Берлином, Лондоном, Бриселом, Москвом, Пекингом, и да изнесе шта су стварни аргументи, јер криза у БиХ није од јуче, пошто је од првог дана Дејтона кренуло његово рушење.

"БиХ по Дејтону је могла да опстане. Народ у Републици Српској воли Српску и Србију, а прихвата и поштује БиХ. Наставићемо јасну и одлучну непоколебљиву борбу за заштиту права Српске и њених грађана, и то нећемо престати, без обзира на било какве пријетње санкцијама. Руководство Српске, предвођено /Милорадом/ Додиком, ради у интересу народа и Српске, и то нико не може да промијени", рекао је Ковачевић, те истакао да је за Српску најбитније и да постоји стабилна Србија.

Он је оцијенио да је евидентно да и у БиХ и на Косову и Метохији Срби желе да разговарају и позивају на дијалог да се дође до рјешења, али да Албанци и Бошњаци то не желе, него чекају да неко са стране испуни њихове политичке жеље.

Коментаришући протесте и блокаде саобраћајница дијела еколога и опозиције у Београду и Србији, Ковачевић је рекао да га то много подсјећа на некадашње ситуације у Бањалуци, када је опозиција блокирала саобраћај, а један од опозиционих лидера блокирао саобраћај својим поршеом, заустављао кола хитне помоћи и гледао ко може да прође.

"То је водило неким другим немирима. Све то је било тестирано и имало намјеру да дестабилизује Српску. Све исто се догађа у Србији, што Републику Српску забрињава, јер јој је јако битно да има стабилну Србију, на коју ће да се ослања. Подржавам забринутост људи за животну средину, али има много елемената да се то политички злоупотребљава од људи који немају политичку снагу", рекао је Ковачевић.

Он је истакао да сада постоји огроман политички притисак дијела међународне заједнице на Републику Српску, јер Српска више не пристаје на ту врсту правног насиља које се константно врши над њеним правима, српским народом, Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

"Ми то ни на који начин не планирамо да толеришемо. Борићемо се за наша политичка права, за заштиту уставног поретка. Боримо се да заштитимо Устав БиХ, иако смо суочени са разноразним пријетњама", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да све што ради међународна заједница 26 година након потписивања Дејтонског споразума јесте слабљење позиције Републике Српске и да се креира једна вјештачка централизација БиХ, и то увијек на уштрб Републике Српске и два конститутивна народа, Срба и Хрвата, а у интересу једног конститутивног народа – Бошњака.

Ковачевић је рекао да је у БиХ дефинитивно велика криза, изазвана тиме што је бивши високи представник Валентин Инцко наметнуо одређени закон, што је за Републику Српску апсолутно неприхватљиво.

"Ми ни на који начи не пристајемо да неко намеће законе у БиХ. Поставља се питање - чему онда демократски изабрани представници?", рекао је Ковачевић, који је поновио да високи представник у БиХ не постоји, јер на посљедњој сједници Савјета безбједности УН Кристијан Шмит није изабран.

Ковачевић је рекао да су смијешне оптужбе да Београд и руски предсједник Владимир Путин нарушавају мир и врше дестабилизацију у БиХ и региону, те додао да и Путин и мађарски премијер Виктор Орбан желе да виде шта су стварни проблеми у БиХ, да допринесу рјешавању.

Он је рекао да Српска и у овим ограниченим околностима има и те какву значајну међународну комуникацију, те подсјетио на сусрете српског члана Предсједништва биХ Милорада Додика са свјетским званичницима, али и на посјете предсједника Српске Жељке Цвијановић Вашингтону и Израелу.

Он је подсјетио на успјешну посјету Русији и састанак Додика са Путином, гдје је договорио најнижу у Европи цијену гаса, као што има и Србија, те изградњу аутономног гасовода из Србије ка Бањалуци, као и двије нове гасне електране, што је изузетна вијест када је цијела Европа у проблему са енергентима.

Подсјетивши на сусрете Додика са турским предсједником Тајипом Реџепом Ердоганом, Хрватске Зораном Милановићем, мађарским премијером Виктором Орбаном, редовне сусрете са предсједником Србије Александром Вучићем, као и на посјете званичника Бањалуци, он је рекао да то говори да Српска асполутно има аргументе и да има коме да их каже.

"Проблеме праве они који именују своје изасланике, а који уопште не желе да се питају шта су то стварно проблеми у БиХ", рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да и Српска и Србија економски стоје све боље, да Србија има убрзан економски раст, док Српска одмах послије Србија има економски раст и поред притисака, онемогућавања и омаловажавања.

Када је ријеч о изјавама европског посланика Виоле фон Крамон, Ковачевић је рекао да је она заинтересована да се Србима одузму сва могућа права, да је она тренутно у Европском парламенту заговарач свих политика које иду на штету Срба, те да је главни лобиста да се од БиХ направи такозвана грађанска држава по мјери Бошњака, без икаквих права за Србе и Хрвате, односно за више од 50 одсто грађана БиХ.

"Она је главни заговарач да је кључни проблем у БиХ не то што је неко наметнуо закон, нити што су Дејтон и Устав БиХ оскрнављени, него да је проблем Милорад Додик који каже да се то више не може радити. Ми тражимо да се у БиХ поштује Устав, као у било којој другој земљи и да се Српској врате права која јој припадају", рекао је Ковачевић.

Поводом појаве у медијима Хариса Силајџића, Јаноша Бугајског, Кристијан Аманпур и осталих ратних личности, Ковачевић је рекао да то говори да су "пуштени најмрачнији духови из најмрачнијег времена", али да треба знати да више није исто ни вријеме нити свијет, ни Србија нити Српска, које имају много бољу међународну комуникацију него прије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана