Ковачевић: Питање имовине већ ријешено и ОХР ту нема шта да предлаже

Срна
Ковачевић: Питање имовине већ ријешено и ОХР ту нема шта да предлаже

САРАЈЕВО - Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да је питање имовине ријешено Уставом и Дејтонским споразумом и да ОХР нема право да предлаже парламенту законска рјешења.

"Дејтонским споразумом је јасно одређено шта су надлежности БиХ и шта је на основу тога оно што БиХ припада. БиХ има надлежности у иностраним пословима, монетарној политици, спољној трговини и нигдје нема имовине", рекао је Ковачевић новинарима коментаришући јучерашњи иступ Кристијана Шмита и закључке Савјета за спровођење мира /ПИК/.

Он је истакао да у Дејтонском споразуму јасно пише да све оно што изричито није наведено као надлежност БиХ припада ентитетима.

"Јасно је да имовина припада Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, а ми из Републике Српске спремни смо да већ сутра са представницима ФБиХ направимо споразум и да њиме јасно дефинишемо шта је оно што је потребно БиХ и њеним институцијама и да им то уступимо", нагласнио је Ковачевић.

Осврћући се на најаве да ће ПИК и ОХР предложити нешто у вези са имовином Парламентарној скупштини БиХ, Ковачевић је рекао да му није јасно на основу ког пословника ће то учинити.

"Не знам на основу ког пословника и ког члана Устава ове земље, на основу ког анекса Дејтонског споразума и гдје пише да ПИК може било шта да упућује Парламентарној скупштини", констатовао је Ковачевић.

Он је напоменуо да у парламенту раде људи које су изабрали грађани Републике Српске и ФБиХ, који имају демократски легитимитет који су добили на демократским изборима.

"За све нас би било апсолутно понижење и за грађане које представљамо да нам било какав ПИК доставља било какве материјале. То је апсолутно недопустиво, а из перспективе Републике Српске имовина припада Српској, шуме, воде, ријеке, пољопривредно земљиште и сва добра у Републици ће заувијек њој припадати", поручио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, то је одређено као најозбиљнија црвена линија.

"Уколико неко жели да се БиХ разбија, ја их позивам да иду у том правцу и намећу било шта у вези са имовином и на било који начин да Републици Српској намећу било шта и отму оно што јој је припало Дејтонским споразумом", поручио је Ковачевић.

Он је навео да је то потписала и Република Српска и ФБиХ и БиХ и да су то као свједоци гарантовали и САД и Руска Федерација и земље ЕУ.

Ковачевић је истакао да ни у Дејтонском споразуму, ни у Уставу БиХ нигдје не постоји било шта што се зове ПИК, те да је то непостојећи орган.

"ПИК не постоји и сувишно је да уопште расправљамо о њиховим закључцима", рекао је Ковачевић.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Јасмин Имамовић тврди да "имовина припада БиХ", да треба одредити начин њеног кориштења те да треба донијети један такав закон.

Замјеник предсједавајућег Дона народа Парламентарне скупштине БиХ Кемал Адемовић рекао је да "неки користе дејтонски устав као жшведски стож", те нагласио да је "суд донио неколико пресуда о имовини".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана