Ковачевић: Пад прихода од индиректних пореза за 9,6 одсто

Срна
Ковачевић: Пад прихода од индиректних пореза за 9,6 одсто

САРАЈЕВО - Приходи од индиректних пореза за седам мјесеци ове године износили су четири милијарде 121 милион КМ, што је за 437 милиона КМ или 9,6 одсто мање у односу на исти период прошле године, рекао је портпарол Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Ратко Ковачевић

Ковачевић је рекао да је због пандемије вируса корона забиљежен мањи увоз и извоз роба, као и пад у унутрашњем промету, јер су многи обвезници били затворени или раде смањеним капацитетом.

“Највећи пад забиљежен је у априлу и мају, док се приходи у јуну и јулу приближавају приходима које смо имали током прошле године”, рекао је Ковачевић новинарима у Сарајеву.

УИО БиХ почела је јавну кампању “Стоп шверцу” с циљем да грађани БиХ који имају било какву информацију о утаји индиректних пореза и незаконитом прометовању робе, посебно дуванских прерађевина, то дојаве будући да је порасла вриједност “црног тржишта”.

Ковачевић је истакао је свака продаја цигарета без акцизне маркице или са акцизним маркицама неке од сусједних држава незаконита у БиХ, што треба дојавити на отворену линију 080 02 06 07.

Према његовим ријечима, илегалне цигарете се најчешће увозе путем такозване зелене границе, гдје не постоје гранични прелази, што се из године у годину појачава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана