Ковачевић: Опозиција ће доживјети нови дебакл и зато бјежи од избора

Срна
Ковачевић: Опозиција ће доживјети нови дебакл и зато бјежи од избора

БАЊАЛУКА - Опозиција у Републици Српској бјежи од законитих термина одржавања локалних избора у БиХ и Републици Српској, јер је свјесна да нема повјерење грађана и да ће доживјети нови дебакл, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је поновио да је одлуком да избори буду одржани 15. новембра умјесто 4. октобра, ЦИК БиХ прекршио важеће законе и оцијенио да је симптоматично што власт у Српској и СНСД-а желе одржавање локалних избора на вријеме, а опозиција, ПДП и СДС, бјежи од истих.

"Опозиција то ради не би ли дошла до бољег резултата, јер је свјесна да нема шансе на изборима, да су већ изгубили и да од избора до избора имају све мање повјерење грађана, односно све лошије резултате и дебакле. Они ће на наредним изборима доживјети још већи дебакл и зато желе да избори буду одгођени до, како сматрају, тренутка неке интервенције са стране и слабљења снаге СНСД-а, што се неће догодити", поручио је Ковачевић.

Он је истакао да СНСД жели да избори буду одржани на вријеме и у складу са законом, а то је 4. октобар.

"Спремни смо увијек да изађемо пред грађане и опет од њих тражимо повјерење које смо заслужили. Највећа смо политичка организација у Српској и БиХ, па и једна од најбољих на Балкану и Европи. Већ смо кренули спроводити теренске активности по изборним јединицама и то ћемо завршити наредних неколико дана. Циљ је освајање најмање 80 одсто власти када је ријеч о начелничким и градоначелничким мјестима и скупштинским већинама у локалним заједницама. То су апсолутно реални циљеви, а вјерујем да ћемо остварити и бољи резултат", истакао је Ковачевић.

Он је рекао за АТВ да СНСД очекује од правосудних органа да уважи њихов захтјев и да се избори одрже у складу са законом.

"Ми имамо свој став према том суду у коме странци и Бошњаци стално прегласавају остале и српске судије и у коме се доносе одлуке у складу са бошњачким интересима. Сада постоји мини коалиција СДС-а и ПДП-а са СДА која ради све на штету Српске и српског народа и ако је њихова процјена да СНСД-у не одговарају избори, можемо очекивати негативну одлуку тог суда по интересе Српске. Али упутили смо ваљану правну аргументацију да избори буду одржани у складу са законом. Вјерујемо да ће Уставни суд препознати наш захтјев и да ће спорна одлука ЦИК-а бити поништена", рекао је Ковачевић.

Он је додао да су управо ПДП и СДС, заједно са бошњачким партијама, гласали против одласка страних судија из Уставног суда БиХ. "То је био глас против и за нестанак Српске", рекао је Ковачевић.

Он је поновио да је ЦИК изабран незаконито и да је нелегитиман јер резултати протеклих општих избора у Федерацији БиХ нису спроведени до краја.

Ковачевић је навео да СДА, ПДП и СДС, у погледу избора чланова ЦИК-а, настоје да у институцијама БиХ спроведу све што је на штету Српске и српског народа, иако би у тој изборној комисији требало да буду људи који нису политички активни.

"Сада су у ЦИК-у поједини људи који долазе из ПДП-а и СДС-а и њихова намјера је да се кроз ту комисију наруши легитимност и легалност с циљем смањења актуелног јаза између СНСД-а који има повјерење грађана и опозиције која га нема", рекао је Ковачевић.

Он је навео да је СНСД за то да се обезбиједи новац ЦИК-у за одржавање локалних избора, али да у ФБиХ постоје проблеми између СДА и ХДЗ-а због чега је, између осталог, блокиран новац ММФ-а за санирање економских и других посљедица вируса корона.

"Многе ствари стоје због тога, али Српска је и даље стабилна, функционална и испуњава све своје обавезе. ФБиХ је заглављена у милион проблема од којих трпимо штету. Српска је и у актуелној корона кризи и у протеклим кризама показала да добром организацијом све може превазићи. Показала је апсолутну стабилност и дисциплину и све проблеме пребродила. Иако смо трпили губитке за вријеме вируса, помогли смо радницима, послодавцима и упутили помоћ здравственим радницима и другим секторима погођеним кризом. Дакле, радимо одговорно и у интересу Српске. Не у интересу Сарајева и других фактора који раде против Српске", навео је Ковачевић.

Он је додао да СНСД очекује изборну побједу у Бијељини и свим градовима и општинама Српске.

"Власт у Српској коју предводи СНСД ради на томе да све локалне заједнице напредују и рализовали смо бројне корисне пројекте. Раст и инвестиције не смију стати без обзира на појаву вируса и циљ је да идемо у санацију свих штета у циљу наставка развоја цијеле Српске", рекао је Ковачевић.

Он је додао да опозиција никада није прихватила реално стање у Српској, те да стално кукају и да су незадовољни народом који их константно не бира.

"Треба да се замисле зашто је тако", поручио је Ковачевић.

Он је рекао да су руководећи органи СНСД-а већ одржали низ састанака са представницима те странке у више изборних јединица у Српској.

"Сутра ћемо одржати састанке са нашим људима у изборним јединицама четири и пет, у недјељу са онима у Изборној јединици два, а сљедеће седмице у изборним јединицама један, три и шест, или Приједор, Бањалука и Бијељина. Наши циљеви су јасни - јака Српска и јаке локалне заједнице кроз сарадњу са републичким и нашим представницима у власти у заједничким институцијама. Само тако ћемо створити јаку, стабилну и недодирљиву Републику Српску", закључио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана