Ковачевић: Мјере политичког Сарајева нису мјере БиХ и немају никакву тежину

Срна
Foto: rtrs.tv

БАЊАЛУКА - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је да мјере које су предузели бошњачки политички представници у знак подршке Едину Врању, који је ухапшен у Србији, немају тежине и неће нанијети никоме било какву штету, осим њима самима.

Ковачевић је нагласио да игнорисањем чињенице да је Предсједништво по Уставу БиХ једино задужено за креирање спољне политике, они су показали не само неповјерење у БиХ институције, већ и у саму БиХ у коју се наводно заклињу.

„Министар иностраних послова у Савјету министара не смије да повуче потез без сагласности Предсједништва БиХ и на своју руку. Управо је то урадила представница најрадикалније струје унутар бошњачке политичке структуре Бисера Турковић позивајући грађане да не путују у Србију, посебно оне који су, како каже, бранили БиХ. То је апсолутно недопустиво. Да ли би министар иностраних послова у Србији /Никола/ Селаковић могао да повуче неки радикалан потез према било којој земљи, а да се не консултује са предсједником државе или предсједником Владе? Наравно да не би“, истакао је Ковачевић за „Спутњик“.

Он је оцијенио да ништа мање није скандалозан ни позив на разговор који су два, како каже, бошњачка члана Предсједништва БиХ без сагласности трећег, српског члана Предсједништва Милорада Додика, упутили амбасадору Србије у БиХ.

„Они нису имали сагласност трећег члана Предсједништва него су њих двојица то урадили на своју руку. Позвати неког на кафу није спорно, али то није онда званични чин. Оно што је лимит њихових надлежности без представника Срба и без представника Републике Српске, у овом случају Милорада Додика, јесте да позову на кафу и можда погледају и у шољицу, али оно што би видјели никако им се не би свидјело, а то је све веће јединство између Републике Српске и Републике Србије“, рекао је Ковачевић.

Он је оцијенио да је позадина радикализације односа са Србијом која је услиједила након хапшења Едина Врања покушај стварања слике како су једино они /Бошњаци/ бранили БиХ, док су је сви други нападали.

„Они желе да нас који смо рођени у овој земљи, чији су дједови, прадједови, чукун дједови и сви остали преци рођени овдје, прогласе агресорима. То је нешто што је апсолутно неприхватљиво“, закључио је Ковачевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана