Ковачевић: Именовања су имплементација изборних резултата, а не "подјела фотеља"

Срна
Ковачевић: Именовања су имплементација изборних резултата, а не "подјела фотеља"

САРАЈЕВО - БиХ двије године након избора чека да се имплементирају изборни резултати, јер политички представници бошњачког народа желе да управљају земљом у правцу који само њима одговара, рекао је данас портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Коментаришући данашњи састанак лидера СНСД, СДА и ХДЗ-а на коме би требало да буде ријечи и о именовањима, Ковачевић је рекао да то у последње вријеме добија негативне конотације и да није ријеч о "подјели фотеља", већ о имплементацији изборних резулата.

"Политичке странке на изборима се такмиче да у име грађана врше власт у складу са својим програмом и интересом грађана. Зашто смо двије године чекали на имплементацију изборних резултата, због чега је некоме у интересу да све ствари у БиХ закочи толико", упитао је Ковачевић.

Портпарол СНСД-а изјавио је за Н1 да је неко из Сарајева константни кочничар свега у БиХ и да њоме управља само у правцу који одговара искључиво СДА, односно политичким представницима бошњачког народа.

Према његовим ријечима, Република Српска кочи само процесе за који не постоји консензус, као што је пут према НАТО.

"СНСД није правио било какав проблем да се заврши процес именовања било каквог кадра у складу са законским процедурама. Кадар из СНСД-а, у складу са законским процедурама, прошао је све оно што треба да прође да би били именовани на мјеста директора Регулаторне агенције за комуникације и Сипе", навео је он.

Ковачевић је рекао да су то људи који долазе из струке, који су провјерени кадар и раде у интересу грађана и Републике Српске, али и цијеле БиХ, а не у нечијем политичком интересу.

Коментаришући кандидатуру Дарка Ћулума на мјесто директора Сипе који је испунио услове за пензију, Ковачевић је рекао да има довољно простора за младе људе и да они нису скрајнути, али да је Ћулум полицајац, а они имају бенефицирани радни стаж и много раније испуњавају услове за пензију, због чега може на квалитетан начин да обавља ту дужност наредни период.

На питање о директору Обајвештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу, портпарол СНСД-а је рекао да се његова ратна прошлост зна, али да се СНСД не мијеша у избор кадра других народа.

"БиХ тако функционише. Уколико уђемо у спиралу међусобног оспоравања онда никада нећемо никога именовати. СНСД никада није оспоравао кадар другим странама, али оне јесу оспоравале нама", подсјетио је Ковачевић.

Он је нагласио да је то Пандорина кутија која је отворена и да је питање да ли ће на данашњем састанку лидери странака да је затворе.

Ковачевић каже да ће буџет БиХ на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ бити усвојен и прослијеђен у даљу процедуру ако се буде питао СНСД.

Он је подсјетио да СНСД никада није оспоравао изборни процес, али да је избор чланова Централне изборне комисије учињен на нелегалан начин, јер нису испуњене законске процедуре.

"Неко у парламенту је изигнорисао конкурс и људе, а то су СДА и њихови пијуни - ПДП и СДА, и именовао људе који не испуњавају услове, у супротности је са свиме што закон каже и који не знају ништа о Изборном закону", рекао је Ковачевић.

Када је ријеч о предстојећим локалним изборима, он је истакао да СНСД ужива највеће повјерење у Републици Српској и циљ јој је освајање минимално 80 одсто начелничких и градоначелничких мјеста.

СНСД, додао је он, очекује побједу свог кандидата за градоначелника Источног Сарајева, гдје ће се први пут ова функција бирати на директан начин, те побједу Игора Радојчића, најбољег градоначелник који је имала Бањалука а која, како је рекао, дише новим плућима и реализовала је бројне капиталне пројекте. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана