Ковачевић : Додик позива грађане широм Српске да ставе потпис на петицију

Срна
Ковачевић : Додик позива грађане широм Српске да ставе потпис на петицију

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позива све грађане Републике Српске, који то желе, да у што већем броју у својим градовима, локалним и мјесним заједницама потпишу петицију о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

“Тиме јасно дају до знања да је Република Српска јединствена, да у овој ситуацији сви стојимо као један”, рекао је Ковачевић новинарима на бањалучком Тргу Крајине, након што је потписао ову петицију.

Он је рекао да Република Српска неће пристати на увођење вербалног деликта у 21. вијеку и да неће пристати на то да се једино српском народу у цијелом свијету забрањује право на слободу мишљења, да буде једини народ који ће бити окарактерисан као геноцидан.

“Уважавамо све жртве грађанског рата трагичног сукоба у БиХ како је Дејтонски споразум то дефинисао, али јасно и недвосмислено понављамо - у Сребреници се није догодио геноцид и не пристајемо да било ко, поготово било какав високи представник, намеће законе у БиХ”, поручио је Ковачевић.

Он је рекао да БиХ може опстати једино уколико оде високи представник, уколико се повуку сва наметнта рјешења у БиХ и уколико се прихвати да се изабрани политички представници морају договарати о судбини и будућности БиХ.

Ковачевић је рекао да је данас у Бањалуци и широм Републике Српске спонтано почело прикупљање потписа за петицију коју је покренуо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, те најавио да ће у наредним данима ово бити много озбиљније широм Републике Српске, јер се у свакој локалној и мјесној заједници покреће акција са слоганом “Бранимо истину, не дамо Српску!”.

Он је подсјетио да је Додик јуче покренуо и први званично потписао петицију којом се јасно одбацује наметање закона од стране високог представника, али исто тако којом се недвосмислено изражава став уважавајужи све жртве у Сртебреници се није догодио геноцид, те показао новинарима потпис српског члана на тој петицији.

Ковачевић је рекао да, без обзира на чињеницу да за 30.000 српских жртава у грађанском рату у БиХ скоро нико није одговарао, поштују све жртве других конститутивних народа, али да не могу пристати на квалификацију геноцида.

“Не можемо пристати да било ко било каквим политичким манипулацијама српски народ који је вјековима толико страдао за своју и слободу свих других народа који су живјели у нашем окружењу данас буде једини у Европи који ће бити окарактерисан као геноцидан”, закључио је Ковачевић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана