Ковачевић: Борба за права Српске биће настављена без обзира на пријетње

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да ће руководство Републике Српске, без обзира на пријетње са било које стране адресе, наставити да се бори за Устав и права Српске загарантована Дејтонским споразумом.

"Због тога нас називају сецесионистима, руским ђацима. Не, ми то нисмо. Нисмо ни под чијим утицајем, осим свог народа српског. Као и у свакој другој нормалној држави, гдје је нормално да се политички изабрани представници грађана боре за Устав - ми ћемо то наставити да радимо", поручио је Ковачевић.

Он је истакао да ће ова борба бити настављена без обзира на "неке Шмитове" или било какве пријетње са било које стране адресе.

"Ми нисмо овдје изабрани да бисмо слушали шта нам каже Шмит или из одређене амбасаде, већ да бранимо интересе нашег народа и аутономију Републике Српске и од тога, сигурно, нећемо одустати", рекао је Ковачевић за Телевизију "Вести".

Ковачевић је рекао да Шмита треба питати зашто је донио одлуку о техничким измјенама Изборног закона, а није имао право на то, указујући да измјеном било којег закона треба да се баве демократски изабрани представници грађана.

"Он покушава да примјеном бонских овлаштења, која су иначе антидејтонска, врати међународну заједницу на велика врата у БиХ. И ми, умјесто да се бавимо нормалним животним темама /изградњи ауто-путева, повећању плата и пензија.../, бавимо се глупостима неког странца, који је умислио да је монарх у БиХ који ће поново наметати, као што су некада Аустријанци", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да Република Српска није окупирана и то је нешто на шта неће пристати.

"Све је то, првенствено, додатни притисак на Српску, њене грађане, на Милорада Додика, који је њихов представник и који се бори за она права која су нам дата Дејтонским споразумом и, самим тим, Уставом БиХ", рекао је Ковачевић.

Он каже да руководство Српске не пристаје на то да се право гази само када су у питању Срби и српска права, као ни на то да се право игнорише зарад било чије политике.

"Оног тренутка када пристанемо да се та права газе нестаће Републике Српске и тог тренутка ће Срби у БиХ бити потпуно обесправљени. Из тог разлога ми не можемо одустати од права без обзира на то чија је и каква је страна политика", рекао је Ковачевић.

Он каже да је Шмит због онога што тренутно ради додатни фактор раздора, подјела и произвођач кризних ситуација у БиХ и ни на било који начин не доприноси да се посвађани народи у БиХ помире.

Према његовим ријечима, све проблеме у БиХ могу да рјешавају искључиво људи изабрани у име народа који имају мандат, легитимитет и капацитет.

Он је навео да у БиХ не постоји ни један безбједносни изазов, осим тога да лидер СДА Бакир Изетбеговић повремено у политичким наступима "звецка оружјем" и пријети Србима.

"Он говори како су се Бошњаци пребројали и колико имају младих људи, ловаца, оружја, каква им је намјенска индустрија, колико имају дронова. Дакле, говори какви су им капацитети уколико поново буду требали да убијају Србе. Ми нећемо сигурно дозволити да било ко убија Србе", рекао је Ковачевић.

Међутим, каже Ковачевић, занимљиво је да се нико од странаца није бавио том и таквим изјавама Изетбеговића, нити му је запријетио да се такве ствари не смију говорити и да је то неприхватљиво у цивилизованом свијету.

"Они говоре да је наводно Република Српска некаква безбједносна пријетња и да наводно постоји у БиХ некакав руски утицај", рекао је Ковачевић и додао да у БиХ не постоји никакав руски утицај и да је Руска Федерација, као и Украјина, пријатељска земља БиХ и свих народа.

Он каже да би сви фактори из међународне заједнице, без обзира на то да ли долазе са Запада или Истока, требало да подржавају БиХ, њен суверенитет и територијални интегритет у складу са Уставом БиХ.

"То је све што ми тражимо од међународних партнера без обзира да ли се ради о Москви, Бриселу, Берлину, Вашингтону, Лондону или Пекингу. За ту политику имамо пуну подршку Београда и то је једина исправна политика која жели добро свим народима у БиХ и свим људима који живе на овим просторима", рекао је Ковачевић.

Он каже да руководство Српске неће дозволити да било ко одузме и милиметар њеног капацитета, аутономије и права која су стечена Дејтонским споразумом.

Ковачевић је указао на то да је Република Српска достигла највећу просјечну плату у региону, да тренутно има историјски број запослених, пензије су на рекордном нивоу, као и покривеност увоза извозом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана