Ковач: Циљ - стимулисање домаћих произвођача и повећање туристичког промета

Срна
Ковач: Циљ - стимулисање домаћих произвођача и повећање туристичког промета

Бањалука - Министар трговине и туризма Републике Српске Драгица Ковач рекла је да су стратешки циљеви ресорног министарства у наредне четири године стварање ефикасног законодавног оквира за трговинску дјелатност и стимулисање конкурентности домаћих провредника, те повећање туристичког промета и позиционирање Српске као пожељне дестинације у региону, али и шире.

Ковачева је у интервјуу Срни навела да је доста већ урађено на остварењу тих циљева, те додала да ће Министарство наставити у том духу да би добили уређену трговинску дјелатност.

Биће рађено, додала је она, и на унапређењу заштите права потрошача у Српској.

“У области туризма ћемо радити на томе да добијемо квалитетан туристички производ који се заснива на одрживом развоју, као и на повећању обима туристичког промета, односно броја туриста који долазе у Српску”, навела је Ковачева.

Она је истакла да ће Министарство наставити промоцију и брендирање домаћих производа јер су се, како је нагласила, те активности и у претходном периоду показале пожељним и дале су добре резултате.

Када је ријеч о промоцији домаћих производа, Ковачева је рекла да ће Министарство наставити започете активности, а да ће почети и нове.

“Биће настављено и издавање годишњег билтена жНајбоље из Српскеж, чији је циљ представљање најуспјешнијих привредника и њихових производа. Наставићемо и кампању жНаше је бољеж да бисмо развили свијест купаца и потрошача о важности домаћих производа, што оставља могућност развоја домаће производње и запошљавања и смањење спољнотрговинског дефицита”, појаснила је Ковачава.

Говорећи о законској регулативи у области трговине, она је навела да Министарство планира у 2019. години доношење новог закона.

“Постојећи закон је у претходом периоду претрпио доста измјена и допуна, па су се стекли услови за усвајање новог акта. Министарство ће консултовати све релевантне стране да бисмо нашли најефикасније рјешење и да би трговинска дјелатност у Српској била нормирана квалитетним законским и подзаконским актима”, навела је она.

Ковачева је нагласила да је Министарство планирало да у 2019. години први пут законски уреди област посредовања у промету непокретности што има за циљ развијање тржишта непокретности у Српској и јачање конкурентности домаћих привредних субјеката у области услуга, те смањење сиве економије.

Она је рекла да је туризам у Српској са разлогом назначен као најперспективнија привредна грана, те најавила да ће у наредном периоду Министарство настојати да се туристичка понуда унаприједи.

“Важну улогу у томе имају и средства која се прикупљају по основу боравишне таксе, која чине јавни приход Туристичке организације Српске и туристичких организација градова и општина”, нагласила је она.

Према њеним ријечима, законом је регулисано да та средства морају бити утрошена управо на промоцију туристичке понуде Српске, те нагласила да ће Министарство радити на што бољој координацији измеђи Туристичке организације Српске и градова и општина да би она била на најефикаснији начин употријебљена.

Ковачева је рекла да се, захваљујући резултатима Олимпијског центра “Јахорина” у претходном периоду, може рећи да је овај зимски центар образац за развој туризма у Српској.

“Јахорина је олимпијска планина и самим тим њене предиспозиције су далеко веће за развој зимског туризма у односу на дестинације у околини. Влада Српске и ресорно министарство су то препознали и помогли су да се побољша инфраструктура у овом зимском центру”, истакла је она.

Осим тога, нагласила је Ковачева, менаџмент Олимпијског центра “Јахорина” је конкурентним цијенама и квалитетом скијашких стаза допринио да олимпјска планина постане интересантан зимски центар за туристе и у земљи и окружењу па и шире.

Ковачева је рекла да бањски центри у Српској представљају најпосјећеније туристичке дестинације у Српској, те навела да у томе предњачи Бања Врућица код Теслића која је привукла велики број како домаћих тако и иностраних туриста.

“Бањски центри биљеже раст када је ријеч о доласцима и ноћењима домаћих и страних туриста. Према статистичким подацима, за 11 мјесеци прошле године имамо пораст долазака за 10 одсто, а ноћења за чак 18 одсто у односу на исти период 2017. године”, навела је Ковачева.

Она је подсјетила да је у новембру 2018. године, у укупном броју ноћења, бањски туризам имао удио од 46,6 одсто, а осим Бање Врућице знатан удио у томе имају и бање Лакташи, Слатина, Кулаши и Дворови.

Ковачева каже да је неопходно радити на промоцији бањског туризма, те подсјетила да је у 2018. годинина, на иницијативу ресорног министарства, основан Кластер здравственог туризма Републике Српске који има за циљ институционално обједињавање бањских центара, здравствених установа, туристичких агенција и оранизација и надлежних министарстава.

Говорећи о сарадњи у области туризма са земљама окружења, Ковачева је рекла да је она посебно развијена са Србијом и нагласила да су Туристичке организације Српске и Србије успоставиле платформу која омогућава заједнички наступ на великим међународним туристичким сајмовима с циљем бољег представљања туристичке понуде Српске, што ће омогућити да Српска буде уочљивија и запаженија на свјетској туристичкој мапи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана