Кострешевић: Полиција ће учинити све да заштити здравље грађана

Срна
Кострешевић: Полиција ће учинити све да заштити здравље грађана

БАЊАЛУКА - Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић рекао је да је сврха кажњавања грађана који не поштују мјере Републичког штаба за ванредне ситуације то да буду заштићени здравље и животи људи у Српској.

"Људи који не поштују одређене мјере тиме угрожавају не само себе, већ било кога у свом окружењу, здравствени систем, економију и цијели систем Републике Српске", рекао је Кострешевић.

Он напомиње да поента није у томе да полиција кажњава људе због казне, већ да грађани виде да је Република Српска озбиљна у томе да их заштити и да ће учинити све да допринесе томе да епидемиолошка ситуација буде повољнија.

"Полиција Републике Српске ће рестриктивно и једнако примјењивати закон на појединца, грађанина који сједи у угоститељском објекту, као и на све који су присутни на јавном-политичком скупу који није у складу са епидемиолошким мјерама и препорукама Института за јавно здравство Српске", поручује Кострешевић.

Он је за РТРС рекао да ће Влада и Републички штаб за ванредне ситуације, у случају погоршања епидемиолошке ситуације, предузети све ради спречавања даљег ширења вируса корона и неће се либити ни увођења полицијског часа да би било заштићено здравље грађана.

Према његовим ријечима, од средине августа командант Републичког штаба за ванредне ситуације Радован Вишковић наложио је МУП-у Републике Српске одређене мјере у вези са активнијим укључењем полиције у контролу угоститељских објеката.

Кострешевић је навео да је у посљедњих мјесец и по дана Полиција Републике Српске спровела око 1.443 контроле угоститељских објеката мимо инспекције, док је у одређеним случајевима у контролама учествовала само инспекција.

"У цијелом периоду пандемије вируса корона у Републици Српској полиција је поднијела 58 извјештаја о кривичном дјелу. Није ми познато да ли је покренут који кривични поступак", додао је Кострешевић.

Он је подсјетио да је за кривично дјело свјесно и намјерно преношење заразних болести предвиђена казна затвора од једне до осам година, док ће новчаном или казном затвора до годину дана бити кажњено лице за непоступање према здравственим прописима за вријеме пандемије.

Кострешевић је рекао да је Полиција Републике Српске на основу Закона о јавном реду и миру поднијела 3.897 прекршајних пријава због некориштења заштитне маске, наводећи да ова чињеница забрињава.

"Овај резултат је поражавајући и показатељ је колико се попустило у смислу поштовања мјера с циљем заштите грађана Српске од вируса корона", напоменуо је директор Полиције Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана