Кошарац:Градња одлагалишта радиоактивног отпада угрожава 250.000 људи, искористићемо све законске могућности

Срна
Кошарац:Градња одлагалишта радиоактивног отпада угрожава 250.000 људи, искористићемо све законске могућности

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац затражио је да надлежне институције провјере тачност посљедњих информација у јавности у вези са изградњом одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори у Хрватској, у непосредној близини границе са БиХ.

Кошарац сматра да је одлука Хрватске скандалозна и изузетно проблематична, те да посебно забрињава то што долази у вријеме борбе против епидемије вируса корона, када се сви свим снагама боре да заштите здравље сваког човјека и што је могуће више ублаже негативне ефекте на привреду.

Из Министарства спољне трговине и економских односа саопштено је данас да је министар синоћ из медија информисан о томе да је Министарство за заштиту животне средине и енергетике Хрватске дало локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор на употребу Фонду за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада нуклеарне електране "Кршко".

- Јутрос сам упутио допис Министарству иностраних послова у Савјету министара БиХ у којем сам затражио да се путем дипломатске мреже захтијева званични став органа Хрватске у вези са овим медијским наводима. Како бих добио додатне информације, за сутра сам заказао састанак са амбасадором Хрватске у БиХ, што ћу тражити и од амбасадора БиХ у Хрватској . рекао је Кошарац.

Он је током дана одржао и хитан телефонски разговор са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Затлером, током којег је поновио да је намјера Хрватске да гради одлагалиште за нуклеарни и радиоактивни отпад на граници са БиХ потпуно неприхватљива, што је усаглашен став свих нивоа власти у БиХ.

Кошарац је навео да је од шефа Делегације ЕУ у БиХ данас добио увјерење да ће се активно укључити и помоћи БиХ у рјешавању овог питања.

- Уколико се испоставе тачним наводи да је ресорно министарство Хрватске дало зелено свјетло за изградњу спорног одлагалишта, мој став је да је то потпуно скандалозна и изузетно проблематична одлука, јер угрожава 250.000 људи који живе у општинама у сливу ријеке Уне - истакао је Кошарац.

Кошарац је поновио да је опредијељен за даљи развој билатералних односа са Хрватском и добросусједске односе.

- Сматрам да је сасвим непотребно појачавати негативни набој у односима БиХ и Хрватске и вјерујем да је питање изградње спорног одлагалишта потребно ријешити дипломатским путем - навео је он.

Министар спољне трговине и економских односа најавио је да ће се, након што добије званичан став надлежних органа Хрватске, обратити и Делегацији ЕУ у БиХ.

Упоредо с тим, додао је он, неопходно је радити на реализацији закључака са заједничког састанка који сам иницирао у фебруару са представницима надлежних ентитетских министарстава, парламентарне групе "Зелени клуб" и Агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, с фокусом на формирање правно-експертног тима.

Кошарац је закључио да БиХ мора искористити све законске могућности да заштити животну средину и здравље својих становника, који би изградњом спорног одлагалишта били угрожени.

Фонд за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" саопштио је да је јуче од Министарства за заштиту животне средине и енергетике Хрватске преузело на употребу локацију бившег војног складишта Черкезовац у општини Двор ради успостављања центра за збрињавање радиоактивног отпада.

 

Планирано одлагалиште радиоактивног отпада је на Трговској гори у хрватској општини Двор, у непосредној близини Новог Града у Републици Српској, што је око 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна" и угрозило би више од 250.000 становника у сливу ове ријеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана