Кошарац затражио извјештај експертског и правног тима о Трговској гори

Срна
Кошарац затражио извјештај експертског и правног тима о Трговској гори

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац је од експертског и правног тима за Трговску гору затражио информације о досадашњем раду, одржаним сједницама, закључцима и извршеним задацима, с циљем благовременог достављања извјештаја о раду ових тијела Савјету министара.

Захтјев је упућен на основу одлука о именовању експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора и правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора, а које је Савјет министара усвојио 29. октобра 2020. године, саопштено је из ресорног министарства.
 
"У складу са усвојеним одлукама, експертски и правни тим дужни су да свака три мјесеца, путем Министарства спољне трговине и економских односа, извјештавају Савјет министара о раду и реализацији задатака и активности. Очекујем да чланови ових тимова испоштују дефинисани рок и Министарству доставе извјештаје о раду у протеклом периоду, како бисмо правовремено могли информисати Савјет министара о предузетим активностима", поручио је Кошарац.

Он је рекао да ће, након што тимови доставе извјештаје о раду, организовати састанак са предсједавајућим ових радних тијела и члановима Координационог тијела за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори.

Према његовим ријечима, од кључног значаја је да се на основу научних и стручних анализа два тима брани јединствени став надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ о оспоравању Трговске горе као потенцијалне локације за складиштење радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива.

"Посебно нас забрињава учестало подрхтавање тла у Хрватској, са нагласком на разорни земљотрес чији је епицентар био у Петрињи, која је од локалитета Трговска гора удаљена само 44 километра ваздушне линије. Трусност овог подручја је додатни аларм због којег морамо појачати напоре у одбрани интереса грађана Републике Српске и Федерације БиХ да се на предметној локацији не одлажу радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана