Кошарац у Женеви потписао протоколе о измјенама споразума са ЕFTA

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац данас је у Женеви потписао протоколе о измјенама и допунама Споразума о слободној трговини између БиХ и ЕТFА-е, укључујући измјене и допуне пратећих билатералних споразума о пољопривреди, саопштено је из ресорног министарства.

Осим Протокола о измјенама и допунама Споразума о слободној трговини са ЕFТА, данас су потписани протоколи о измјенама и допунама билатералних споразума о пољопривреди између БиХ и Швајцарске, Норвешке и Исланда, с обзиром на чињеницу да државе ЕFТА-е немају заједничку пољопривредну политику.

Потписивање ових протокола дио је активности даљег унапређења трговинске размјене између БиХ и земаља чланица ЕFТА-е.

Кошарац је рекао да је примарни циљ повећање спољнотрговинске размјене кроз очување постојећих и отварање нових тржишта.

"ЕУ је наш најважнији спољнотрговински партнер, али смо чврсто опредијељени да унапређујемо економску сарадњу са земљама чланицама ЕFТА-е и CЕFТА-е, као и другим земљама попут Турске, Русије, Кине, Израела и слично", рекао је Кошарац.

Он је додао да је заговорник и потписивања споразума о слободној трговини са Евроазијском економском унијом како би привредницима у БиХ омогућили пласман на што већи број свјетских тржишта.

Кошарац је истакао да су у оквиру Пан-евро-медитеранске конвенције стране активно радиле на припреми и усаглашавању ревидираних правила поријекла, чија ће алтернативна примјена бити омогућена ступањем на снагу потписаних протокола.

Он је додао да се пун ефекат примјене ревидираних правила поријекла очекује након што све земље чланице Пан-евро-медитеранског региона буду укључене у њихову примјену.

"То ће конкретно значити могућност примјене флексибилнијих и једноставнијих правила стицања поријекла производа, укључујући могућност примјене такозване пуне кумулације, с циљем коришћења преференцијалног статуса робе у оквиру Споразума о слободној трговини са ЕFТА-ом", рекао је Кошарац.

На састанку у ЕFТА Секретаријату истакнуто је да је ступање на снагу Споразума о слободној трговини између двије стране 2015. године као резултат имало континуиран раст трговинске размјене, који је успорен усљед пандемије вируса корона.

Министар спољне трговине је нагласио да су у току активности и на ревидирању правила поријекла у оквиру ЦЕФТА Споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Кошарац нагласио је да је БиХ у првих пет мјесеци ове године остварила суфицит са земљама чланицама ЕФТА-е од више од 50 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана