Кошарац: Турковићева поново опструисала рјешавање питања Трговске горе

Срна
Кошарац: Турковићева поново опструисала рјешавање питања Трговске горе

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је министар иностраних послова Бисера Турковић на Колегијуму уочи сједнице из необјашњивих разлога поново потенцирала да се са дневног реда сједнице скине конституисање експертског тима за Трговску гору.

Кошарац је истакао да не разумије такво поступање и да је министарство на чијем је челу добило позитивно мишљење свих надлежних институција - и од Министарства финансија и Канцеларије за законодавство, потребне ентитетске сагласности и сагласности свих институција на нивоу БиХ.

"Прије расправе о дневном реду обавијештен сам да је на Колегијуму Савјета министара /Турковићева/ тражила да се та тачка скине са дневног реда", рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је констатовао да је заштита здравља и животне средине у Републици Српској и Федерацији БиХ у долини ријеке Уне приоритет, као и да то питање не треба политизовати.

"Није искључено да о овом питању постоји нека врста политизације са друге стране и затражио сам од Турковићеве да у наредним данима, уколико има неких недоумица, одржимо радни састанак и видимо на који начин да превазиђемо неспоразум", рекао је Кошарац, који сматра да су у приједлогу одлуке за Експертски тим потпуно артикулисали све неопходне ставове и закључке Савјета министара, те да нема потребе за таквом врстом опструкције.

Кошарац је нагласио да су здравље и животна средина много важнији од препрека у дијелогу.

"Неопходно нам је да будемо у ритму као и Хрватска и на темељу активности наших експерата, које планирамо ангажовати, заштитимо здравље и животну средину више од 250.000 људи у 13 општина и у Српској и Федерацији БиХ", упозорио је Кошарац.

Он је изразио наду да ће се Турковићева одазвати позиву за разговор, да се одржи сједница Координационог тијела, како би на наредној сједници Савјета министара ова тачка била уврштена у дневни ред.

Кошарац је рекао да је покренута процедура о формирању правног тима за Трговску гору и да се ова питања не смију опструисати.

Он је нагласио да је Хрватска само у овој години предвидјела готово три милиона евра за ову активност, а само за медијску кампању готово 900.000 КМ.

"Ми немамо право да имамо ноншалантан однос према овом проблему", рекао је Кошарац и нагласио да је потребно да се омогући да и експерти из БиХ уђу у то подручје када и хрватски, те да, како је рекао, дан кашњења није савезник.

Осврћући се на одлагање отпада на подручју Дрвара и Босанског Грахова, Кошарац је рекао да због односа институција на нивоу БиХ према здрављу људи и приступа том проблему, постоји овакав однос других земаља према БиХ.

"Радује ме што је постојао висок степен активизма у Дрвару и другим срединама гдје је одлаган отпад, али то не смије бити модел. Стога и апел Министарству иностраних послова да развија добре односе са сусједним земљама, али је обавеза свих да се сачува здравље сваког човјека и животна средина и у Републици Српској и Федерацији БиХ", истакао је Кошарац.

На данашњој сједници Савјета министара, која није одржана јер није дошло до усвајања дневног реда, требало је да буде ријечи и о приједлогу одлуке о именовању експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговске горе, чији је предлагач Министарство спољне трговине и економских односа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана