Кошарац: Турковићева опструише договор свих нивоа власти

Срна
Кошарац: Турковићева опструише договор свих нивоа власти

САРАЈЕВО, 10. АВГУСТА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је Срни да министар иностраних послова Бисера Турковић опструише јасан договор и јединствен став надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ о Трговској гори, о чему свједоче њени поступци и изјаве.

Кошарац је оцијенио да су посљедње изјаве Турковићеве "врхунац њене политичке дезоријентисаности и политичке перфидности".

"Умјесто што се бави саопштавањем неутемељених оптужби на рачун оних који су активно посвећени рјешавању проблематике изградње одлагалишта за радиоактивни отпад на Трговској гори, очекивао сам и једино би било одговорно да је Турковићева правовремено одговорила на мој позив на консултативни састанак како бисмо превазишли евентуалне дилеме", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да више од мјесец дана чека на њен одговор и да јој је позив на састанак упутио 9. јула, након што је у више наврата тражила да са сједница Савјета министара буде повучена одлука о именовању експертског тима за Трговску гору.

Кошарац је указао да су одлуке о формирању и експертског и правног тима закључци Координационог тијела за Трговску гору, чије именовање је једногласно подржао Савјет министара, а за шта је гласала и Турковићева.

"Симптоматична ми је и чињеница да Турковићева није одлучила да контактира мене, као ресорног министра, него је информације у вези са активностима на случају Трговска гора тражила од државних службеника бошњачке националности у Министарству спољне трговине и економских односа", наводи Кошарац.

Он истиче да је очигледан отпор Турковићеве према његовом моделу рада и политици коју води, а која подразумијева координацију и равноправно укључивање надлежних министарстава из Републике Српске и Федерације БиХ у све процесе одлучивања, па и у конкретном случају у вези са Трговском гором.

"Турковићева мора да зна да ни ја нити било који други представник Републике Српске у институцијама на нивоу БиХ до тог принципа нећемо одустати ни милиметар. Дакле, у институцијама на нивоу БиХ нема нити ће бити одлучивања без сагласности институција Републике Српске", поручио је Кошарац.

Осим тога, каже Кошарац, Турковићева би требало да разумије да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ, укључујући министарства из Републике Српске и ФБиХ, те представнике локалних заједница, имају јединствен став о неприхватљивости настојања Хрватске да спорни отпад одлаже у непосредној близини границе са БиХ.

"Нажалост, њени поступци и изјаве свједоче да је она особа која опструише јасан договор и јединствени став", рекао је Кошарац и додао да је и Турковићева, као и цјелокупна јавност у БиХ, упозната о свим закључцима састанака о проблематици у вези са Трговском гором.

Он каже да је парадоксално то што је Турковићева јавно изражавала подршку овим активностима да би напрасно промијенила свој став.

"Зашто је то тако, питање је на које Турковићева треба да одговори, умјесто што у јавност износи паушалне оцјене и оптужбе", констатовао је Кошарац.

Он истиче да Турковићева треба јавности отворено и јасно да каже шта је конкретно урадила када је у питању ангажовање дипломатско-конзуларне мреже на рјешавању овог отвореног питања са Хрватском.

Кошарац напомиње да је о овој проблематици разговарао са министром животне средине и енергетике Хрватске Томиславом Ћорићем, као и са амбасадором Хрватске у БиХ Иваном Саболићем, које је, између осталог, информисао о јединственом ставу институција на свим нивоима БиХ о неприхватљивости изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, те о неопходности поштивања ЕСПОО конвенције.

Он наводи да би Турковићевој требало да буде јасно да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик први који је затражио да Предсједништво БиХ усвоји закључке у вези са Трговском гором, те у више наврата потенцирао и отварао то питање.

"Очигледно је да Турковићева намјерно не жели да погледа истини у очи, нити да се суочи са одговорношћу за низ властитих промашаја и дипломатских скандала на челу Министарства иностраних послова", рекао је Кошарац.

Он је додао да одговорну политику Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ и предсједника СНСД-а, слиједе сви чланови СНСД-а у настојању да се заштите интереси свих грађана који живе у општинама у сливу ријеке Уне, било да су оне у Републици Српској или ФБиХ.

"С друге стране, видљиво противљење Турковићеве да се ријеши питање изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, асоцира ме на радикалну и перфидну политику која рјешење не жели искључиво због националне структуре становништва у општинама у сливу ријеке Уне", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана