Кошарац: Туризам - један од покретача економије у БиХ

Срна
Foto: срна

МАДРИД- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је на сједници Генералне скупштине Свјетске туристичке организације, која се одржава у Мадриду, да је туризам посљедњих година један од покретача економије у БиХ, те да је неопходно уложити напоре у додатни развој и напредак ове привредне гране.

Овогодишњој тродневној сједници Генералне скупштине Свјетске туристичке организације присуствују представници 135 земаља, а у фокусу су иновације, едукација и рурални развој, те потреба за хитном трансформацијом туризма, као и улога овог сектора у инклузивном расту. Кошарац је указао на важност учествовања на сједници Генералне скупштине, будући да је БиХ пуноправна чланица Свјетске туристичке организације, саопштено је из ресорног министарства.

"Овакви форуми добра су прилика за размјену искустава и разговоре о изазовима у области туризма на глобалном нивоу", истакао је Кошарац. Он је навео да је туризам посљедњих година један од покретача економије у БиХ, те да је неопходно уложити напоре у додатни развој и напредак ове привредне гране.

"Наше опредјељење јесте да афирмишемо и промовишемо туристичке потенцијале Републике Српске и Федерације БиХ. Један од њих је наша олимпијска љепотица Јахорина. Поносни смо на значајан инвестициони захват на Јахорини, захваљујући одговорној и озбиљној политици институција Републике Српске", нагласио је Кошарац. Он је додао да су градови Требиње, Бањалука, Сарајево, Мостар препознатљиве туристичке дестинације које сваки туриста треба да посјети. Кошарац је указао на потенцијале вјерског туризма у Херцеговини и Међугорју, те бањског туризма, наглашавајући капацитете бања "Врућице" у Теслићу и "Вилина Влас" у Вишеграду. Кошарац је рекао да је у периоду прије пандемије вируса корона у сектору туризма у БиХ од 2010. до 2019. године забиљежен значајан раст за 250 одсто.

"Туризам је привредна грана која је, како у БиХ, тако и на глобалном нивоу, највише погођена пандемијом. Сви смо свјесни да ће опоравак бити дуготрајан и тежак. Стога посебно поздрављам напоре и мјере које надлежна тијела у Републици Српској и Федерацији БиХ предузимају на санацији посљедица актуелне пандемије на туристички сектор", додао је Кошарац. Он је указао на потребу да надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ прате глобалне трендове у туристичкој индустрији и да се на адекватан начин прилагоде новим изазовима у туризму.

"Због тога је посебно похвално што је Свјетска туристичка организација своје активности веома брзо прилагодила новонасталој ситуацији, реагујући и савјетодавно и подстицајно на своје чланице, укључујући БиХ", закључио је Кошарац. У делегацији са Кошарцем на овом најважнијем глобалном скупу високих туристичких званичника и високих представника приватног сектора су министар животне средине и туризма Федерације БиХ Едита Ђапо и извршни директор Туристичке организације Републике Српске Марко Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана