Кошарац: Суд почео да креира паралелне институције БиХ

Срна
Кошарац: Суд почео да креира паралелне институције БиХ

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је Срни да Уставни суд БиХ одлуком у вези са ХЕ "Бук Бијела" излази из оквира своје надлежности и себи узима за право да од тумача устава постаје креатор паралелних институција БиХ, што је неприхватљива пракса.

"Ријеч је о новој подвали Уставног суда БиХ, која иде за тим да се даје легитимитет 24 бошњачка посланика у Парламентарној скупштини БиХ да буду странка у спору пред Комисијом за концесије БиХ. То је супротно Закону о концесијама БиХ, који јасно прописује да поступак у име БиХ може да води једино Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара", истакао је он.

Кошарац је нагласио да је Уставни суд БиХ, одлучујући о апелацији 24 посланика у Парламентарној скупштини БиХ, њима практично додијелио надлежности која је Законом о концесијама БиХ прописана за Министарство спољне трговине и економских односа.

"Уставни суд БиХ годинама је политички инструмент у рукама политичког Сарајева. Навикли смо да он излази из оквира своје надлежности и да од тумача права постаје креатор права. Но, сада је Уставни суд отишао корак даље и почео је да креира паралелне институције БиХ", упозорио је Кошарац.

Према његовим, 24 посланика у Парламентарној скупштини БиХ не могу бити странка у спору пред Комисијом за концесије БиХ, него то искључиво може бити Министарство спољне трговине и економских односа у складу са Законом о концесијама БиХ.

"Недопустива је намјера Уставног суда да у конкретном случају заобиђе надлежне институције на нивоу БиХ и да, супротно закону, даје легитимитет и овлашћења појединим политичким структурама да буду страна у спору пред Комисијом за концесије. Уставни суд БиХ може да утврди постојање спора, али ником не може дати мандат нити активну легитимацију да води спор у име и за раучун БиХ, будући да поступак у складу са Законом о концесијама у име БиХ може да води једино Министарство спољне трговине и економских односа БиХ или други орган БиХ који одреди Савјет министара БиХ", истакао је Кошарац.

Он је поручио да у потпуности подржава наставак изградње ХЕ "Бук Бијела" и да је њена изградња дио Оквирне енергетске стратегије БиХ до 2035. године.

Кошарац је нагласио да су институције Републике Српске предузеле активности на изградњи хидроелектране "Бук Бијела" у складу са својим уставним и законским надлежностима, при чему није дошло до повреде или одступања у односу на надлежности институција на нивоу БиХ.

"Ово постројење ће бити важан енергетски ресурс Републике Српске, који ће омогућити економски раст и отварање нових радних мјеста. Нико нема разлога да буде против ове инвестиције. Ми подржавамо и афирмишемо регионалну сарадњу и позивамо и ФБиХ да се укључи у овакве пројекте заједно са Српском, Србијом и другим регионалним земљама", рекао је Кошарац.

Одлучујући о апелацији 24 посланика бошњачких партија у Парламентарној скупштини БиХ, судије Уставног суда БиХ нису уважили њихов захтјев да привремено спријече градњу хидроенергетских потенцијала на Дрини, али су задужили Комисију за концесије БиХ да пронађе рјешење за, како су навели, спорно питање изградње ХЕ "Бук Бијела".

"Уставни суд БиХ задужио је Комисију за концесије БиХ да у својству Заједничке комисије за концесије, најкасније у року од три мјесеца ријеши спорна питања између БиХ и Републике Српске у вези додјеле концесије", навели су из Уставног суда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана